A természetes fotoszintézis már elavult?
Biztos ezt gondolták a Harvard Egyetem tudósai, amikor a fák leveleinek leképezésével a hozzájukéhoz hasonló módon több energiát próbáltak előállítani.  

Úgy látszik a napenergia átalakításakor a természetes fotoszintézis termelékenységét már viszonylag meghaladottnak találják a kutatók. A Harvard Egyetem tudósai kifejlesztettek egy levélalapú rendszert, amely még maguknál a növényeknél is hatékonyabban konvertálhatná a nap energiáját.

A technológia tulajdonképpen egy üvegnyi baktériumra (Ralstonia eutropha), egy kobalt vízbontó rendszerre és néhány elektródára szorítkozik. Amikor áramot vezetnek ezen a részben biológiai rendszeren keresztül az elektródák a vizet megbontva hidrogént szabadítanak fel, amelyet aztán üzemanyagként fel lehet használni.

Ugyan a hatékonyság csupán 10 százalék, ám még ez is 2 százalékkal meghaladja a növények teljesítményét.

Az akadály? Nem lehet pontosan tudni, hogy a gyakorlatban mennyire működne eredményesen ez a bionikus módszer. A kutatók megjegyzik, hogy például még ki kell találni, miként is köthetnék napelemekre az architektúrát.

Azt sem tudni emellett, hogy a megoldás mennyire működne hatékonyan a különböző éghajlatok területein. A technika mérsékelt környezetben egyenesen prosperálhatna, de szélsőséges hőmérsékleteken nem működne. A lényeg azonban, hogy egyes fejlődő régiók számára olcsó és környezetbarát energiaellátást biztosíthatna, és ha a Napnak éppen „olyanja” van, akkor akár az erőforrások elraktározására is fel lehetne használni.