Újabb lökést kap a mesterségesen kitenyésztett bőr
A laboratóriumban előállított tej, irha és hús pozitív hozadékai megszámlálhatatlanok.

Képzeljük magunk elé, amint a Föld valamennyi szarvasmarhája összefog, és államot alapít. Az USA és Kína után az újonnan létrehozott ország lenne a világ harmadik legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátó népközössége.

A magyarázat az állatok hátsó részéből távozó különféle halmazállapotú entitások mennyiségében keresendő. Az ilyen módon előmerészkedő anyagok gazdagok metánban és dinitrogén-oxidban is, amelyek csak plusz lendületet adnak a klímaváltozásnak.

Éppen ezért néhány tudós és mérnök az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának globális megfékezéséhez azon fáradozik, hogy a hús, a tej és a marhabőr egy környezetbarátabb változatát hozzák létre.

Csak a múlt héten a Modern Meadow nevű startupnak 40 millió zöldhasút (dollárt) sikerült összekalapoznia álma megvalósításához.

A csapat által kifundált módszer alkalmazása közben egyetlen állatnak sem esik bántódása. A cég úgy állítja elő a marhabőrt, hogy genetikailag módosított állati sejtekből kollagén proteint gyűjt össze. A kollagén rostokból erős, rugalmas és tetszőleges alakú anyagot létre lehet hozni.

Az eljárás alatt nem keletkezik hulladék, nyoma sincs a kegyetlenkedésnek, és a szén-dioxid-kibocsátásának is búcsút lehet inteni. A laborban tenyésztett bőr további előnye, hogy a „természetes” irhán található zsír- és szőrmennyiség eltávolításához képest itt jóval kevesebb mérgező anyag felhasználására van szükség.

Az üzlet elindításakor András Forgács, a startup vezérigazgatója szeme előtt a mesterséges hús kitenyésztése lebegett. A „Petri-csészében felszolgált erőlevesre” ugyanakkor egy ideig még várni kell.  A társaság jelenleg inkább a „természetes műbőr” projektjére összpontosítja a figyelmét.