Kvadkopter sólyomkarmokkal
A Stanford Egyetem mérnökei létrehoztak egy biomimetikus, karmos robotot, amely a vándorsólyoméihoz hasonló lábaival akár a legkülönbözőbb méretű és formájú faágakon is könnyedén meg tud telepedni.

A szakemberek igazi újítása valójában az a két alsó végtagot egy platformra integráló, „sztereotipizált, természet-ihlette, légi megfogó” (stereotyped nature-inspired aerial grasper, avagy SNAG) nevű gépezet, amely a sikeres landolás első számú felelőse.

A szerkezeten a madarak csontjait 3D-nyomtatott struktúrákkal, az izmokat és az ínakat pedig motorokkal, illetőleg damillal helyettesítették. A robot mindkét lábán külön hajtómű felelős a helyváltoztatásért, illetve az egyes objektumok megmarkolásáért.

A lábakban található ínszerű mechanizmus az ágakkal való ütközésből származó energiát körülbelül 20 ezredmásodperc alatt szorítóerővé alakítja. Miután a karmok az ágat megragadják, egy gyorsulásmérő detektálja a landolást, és elindít egy kiegyensúlyozó algoritmust a robot stabilizálására.

A kutatók a SNAG-et egy négyrotoros drónra erősítették, és megvizsgálták, hogy a megfogó platform a legváltozatosabb tárgyak elkapásában és szállításában, illetve a különböző felületeken végrehajtott landolásban mennyire számít kompetensnek.

A tesztek ígéretes eredményekkel zárultak.

A karmos robot lehetséges alkalmazási területei közé tartoznak például a kutatási és mentési műveletek, vagy akár a vadon élő állatok tanulmányozása is, hiszen például hasonló(bb) viselkedése miatt a madarakat az eddigieknél könnyebb lesz a természetes élőhelyükön megfigyelni a bevetésével.