Hatalmas ugrás a napenergia felhasználásában
Egy új grafén alapú csomagolási módszerrel a gyógyszerek és az elektronikus eszközök élettartama drasztikusan megnövelhető.

A műanyag csomagolás legtöbb formája– vizes palackok, gyógyszerlevelek, lezárt kagylóhéjdobozok – tisztességgel ellátja a feladatát. A nedvességre különösen érzékeny termékeknél azonban a hagyományos plasztik burkolat egyszerűen nem elég. Ebben az esetben a vízpára még mindig képes behatolni a műanyag mikroszkopikus pórusain.  Ha a gyógyszereket és az elektromos eszközöket jobban meg lehetne óvni a víztől, azzal az élettartamukat is növelni lehetne.

A tudomány most kifejlesztett egy olyan módszert, amellyel már tényleg a csomagoláson kívül lehet tartani a nedvességet. Az American Chemical Society szerint a technika rugalmas polimer fóliákra helyezett, egy atomnyi vastagságú grafénrétegre épít. A szakemberek egy szerves fotovoltaikus eszközön tesztelték a módszert. A szerves fotovoltaika (fényelektromosság) metódusával rugalmasan és költséghatékony módon lehet „fülön csípni” a Nap energiáját. Az új csomagolás több mint egy éves élettartamot biztosított az eszköz számára, míg grafénmentes polimerben a nedvesség 30 perc alatt tönkre tette.

A fény- és nedvességérzékeny napelemek becsomagolása régóta komoly fejtörést okoz a szakembereknek, akik régóta azon fáradoztak, hogy a burkolat ne legyen túl ormótlan, de tökéletes védelmet biztosítson. A grafénes polimer kifejlesztése egyre gyorsabban teheti egyre elérhetőbbé a megújuló energiaforrásokat.