Nanorudakkal felszámolhatnák a szomjúságot a Földön
Egy véletlen felfedezés jelenthet megoldást a glóbusz egyik legnagyobb problémájára.

Az emberiség történetében néha éppen a váratlan felfedezések bizonyulnak a legjelentősebbeknek.

A Pacific Northwest National Laboratory kutatói éppen az egyik kudarcot valló kísérletük során jöttek rá, hogy az általuk időközben létrehozott, szénben gazdag nanorudak a víz betakarítására ideálisak lehetnek. Viszonylag alacsony (50 százalék alatti) páratartalom mellett a rudacskák csapdába ejtik a vizet; a nedvesség növekedésével ugyanakkor pára formájában azonnal kiutasítják magukból a folyadékot.

Ez egy nagyon szokatlan tulajdonság, amelynek valószínűleg az az oka, hogy a víz a nanorudakban egy „híddá” sűrűsödik össze, amelynek a felületi feszültsége arra kényszeríti a nanorudakat, hogy összezáródjanak, és pára formájában kispricceljék magukból a vizet.

Felbecsülhetetlen következményei lennének, ha a tudósoknak sikerül tovább finomítani a nanorudak alakján, és hosszú távon működőképessé teszik a folyamatot. A technika ideális lenne a víz betakarításához és megtisztításához a száraz éghajlatokon – addig lehetne vele begyűjteni a környezet nedvességét, mígnem ivásra elegendő mennyiség fel nem gyülemlik belőle.

Másik felhasználási terület lehet az izzadságot eltávolító ruhák kialakítása, amelyek a verejték felszívása után a külvilágba küldenék a felszívott folyadékot.

Remélhetőleg folyamatosan szivárogni fognak a hírek a felfedezés további fejleményeiről.