Peszticidsugárral gyomlál egy svájci cég új roverje
Precíz működése óriási anyagi tehertől szabadíthatja meg a termelőket.

A termőföldeken négy keréken járőröző gyomirtó robotot fejlesztett ki egy Ecorobotix nevű svájci cég. A marsi roverekre emlékeztető eszköz gazgyilkos szerek sugarainak irányított kilövésével pusztítja el a dudvát.

A jelenleg bevetett rendszereknél a robot sokkal kevesebb növényvédő szert, azaz peszticidet használ. Ha 2019-es forgalomba hozatala után népszerűvé válik, alapjaiban megváltoztathatja a növényvédőszer-piaci helyzetet. Használatával a gazdáknak ugyanakkora termelékenységhez sokkal kevesebb kemikáliára lesz szükségük.

Permetező repülőgépeikkel a nagy termőterülettel rendelkező vállalkozók gyakran kész vegyszerfelhőket eresztenek a gazdaságaikra, ami lehet, hogy gyors, de a szükségesnél sokkal több gyomirtó anyagot, idegen szóval herbicidet emészt fel, ergo rettentő költséges. Az Ecorobotix azt állítja, hogy találmánya alkalmazásonként akár huszadennyi herbiciddel is megelégszik. A tetején ágaskodó kamera könnyedén megkülönbözteti a „rosszakarókat” a táplálékforrásoktól, és a gép célzott herbicidsugár kibocsátásával semmisíti meg a gazt. A rover beépített GPS segítségével önállóan igazodik el a szántóföldeken, a hátára szerelt napelem pedig egyszerre 12 órás üzemidőt biztosít a számára.

Bármilyen nehéz lesz átváltani az újabb módszerekre, egyszer meg kell történnie a fordulatnak. A herbicidek fokozódó használatával párhuzamosan a gyomnövények is egyre ellenállóbbá válnak. Emiatt még több növényvédő szert kell használni, és a folyamat ezután csak ismételni fogja magát. A világ egyik legnagyobb növényvédőszer-gyártójaként már a Bayer is felismerte, hogy lassan kérlelhetetlenül beköszönt a robot permetezőgépek kora, és így komoly energiát fektet a területet érintő technológiák kidolgozásába. Kell-e ennél fényesebb bizonyíték, hogy a precíziós „rendszerváltás” immár a gyomirtás területén is elkerülhetetlen?