Segítő (robot)kéz az egészségiparban
Az elmúlt évtizedekben azok a feldolgozórendszerek, amelyeknek nagy pontosságú és teljesítményű ipari folyamatokra volt szükségük, mind az automatizációhoz fordultak. Az automatizált gépek és robotok a folyamatos technikai fejlődéssel olyan iparágak széles körébe is sikeresen betörhettek, ahol jól definiált folyamatokkal és termékekkel dolgoznak, mint például az egészségiparban.

Az egészségügynek rendkívül sok kihívással kell szembenéznie. Az egyik legnagyobb probléma az adatok pontatlan, hibás vagy duplikált rögzítése, valamint a páciensek dokumentumainak nem megfelelő tárolása. Mivel egy nem automatizált környezetben az emberi hibatényező jelentős, az ügyintézési és adminisztrációs feladatok száma megnövekszik, ami korlátozza az alkalmazottak munkahelyi mozgásterét és kapacitását. Rengeteg feladatra képes azonban megoldást nyújtani az automatizáció, többek közt például az e-receptek, az automatikus számlázás, az elektronikus egészségügyi adatok, az időpont-emlékeztetők, a fejlett időegyeztetés, a klinikai menedzsment, a biztosítási ügyek, valamint a készletek kezelése területén.

Robotok mindenütt

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a robotok belépnek az egészségügy területére is, természetesen gondos emberi felügyelet mellett. Robotasszisztensek figyelik a páciensek adatait, és egyből riasztják a nővéreket, amikor emberi jelenlétre van szükség, így egy ápoló egyszerre több pácienssel is tud foglalkozni. Emellett ezek az asszisztensek automatikusan rögzítik az információkat a beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartásába is. Robotkocsik eszközöket szállítva haladnak keresztül a kórházi folyosókon. A robotok újabban már sebészeknek is asszisztálnak, így a műveletek pontosabbak lesznek, és a műtétek nagyobb sikerszázalékot tudnak felmutatni. Ezek a robotok olyan egyszerűbb feladatok ellátására is képesek, mint a vérvétel, a páciens életjeleinek és állapotának ellenőrzése, de szükség esetén a páciens higiéniáját is rendbe tudják tenni. A robotok a gyógyszerek előkészítésében és adagolásában is részt vesznek például a farmakológiai laboratóriumokban. Mindemellett léteznek olyan robotasszisztensek is, amelyek a mozgássérülteknek segítenek a mozgásban, illetve a rehabilitációban. A fizikoterápiás kezeléseket széles körben alkalmazzák arra, hogy segítsék a sérült, beteg vagy testi fogyatékos páciensek mozgásának és testi funkcióinak visszaállítását, újra mozgásba állítsák az ízületeket és a lágy szöveteket.

A nagyobb termelési ráta és a gépi automatizálással való emberi interakció szükségességének kihívásaira választ adva az együttműködő robotokat 2008-ban az Universal Robots fejlesztette ki először. A dán cég a fejlett, felhasználóbarát és könnyű súlyú ipari robotkarok piacvezetője. Az együttműködő robotok vagy kobotok területén bemutatott legújabb technológiai fejlesztésüket kimondottan az ipar 4.0-ra tekintve hozták létre, amely összhangban van az egészségügyet érintő automatizációs forradalommal. Észak-Spanyolországban négy éve dolgoznak a CBot nevű látásvezérelt robotrendszeren, amely automatikusan képes különböző típusú fizikoterápiás kezelést nyújtani. Noha a páciens állapotának diagnosztizálását még mindig egy szakember végzi, a robot el tudja látni a gyógytornász feladatait, így a túlterhelt kórházakban kapacitás szabadul fel. A Universal Robots három robotkarja is részét képezi ennek a technológiának, és a tervezők könnyedén képesek a páciens szükségleteihez és a kívánt feladatokhoz igazítani a szoftvert. A könnyű programozás, telepítés és az ipari robotkarok együttműködő természete lehetővé teszi, hogy a sebészek, nővérek, asszisztensek és robotok együtt dolgozhassanak, és kezelhessék a pácienseket. Az együttműködő robotok azonban az egészségügy más szekcióiban is segítséget tudnak nyújtani.

Együttműködés határok nélkül

Felépülés agyvérzés után Az Odense-i Egyetem Idegsebészeti Központja és a Universal Robots közösen fejlesztette ki a [email protected] projektet, amelynek célja az vérrögökből és agyvérzésből eredő sérülésekből lábadozó emberek rehabilitációja. A Rainer nevű szolgáltatórobotot arra tervezték, hogy segítsen a betegeknek a rehabilitációjukhoz szükséges ismétlődő, funkcionális gyakorlatok elvégzésében. A technológia ezzel támogatja a terapeutákat abban, hogy személyre szabott edzésprogramokat hozhassanak létre, amelyeket a páciensek utána biztonságosan végezhetnek a robotokkal. Ebben a kezdeményezésben rengeteg lehetőség rejlik.

Ágyhoz kötött betegek kezelése Dániában a Robert ApS egy olyan rehabilitációs robotot fejlesztett ki, amely ágyhoz kötött betegek ápolásában segíti az egészségügyi szakembereket. A Robert nevű szolgáltatórobot a lehető legjobb gondoskodást nyújtja a pácienseknek annak érdekében, hogy mielőbb felépüljenek. Robert rengeteg feladatban tudja segíteni az ápolókat és terapeutákat, mint például a nehéz súlyok emelése, ameire rendszeresen szükség van a páciens rehabilitációja során.

Intraokuláris lencsék gyártása A Universal Robots az egészségügyi szolgáltató indiai Aurolabbal is együtt dolgozik. Az Aurolab az Aravind Eye Care Systems szemészeti központtal áll kapcsolatban, és kobotokkal sikerült elérniük azt, hogy elérhetővé váljon az emberek számára a látásuk visszanyerése, valamint lecsökkentették az energiafelhasználásukat és a minőséget érintő problémákat is. Az Aurolabnál a termelés napi 150 intraokuláris lencséről 10 ezerre emelkedett, több mint 130 országba exportálnak.

Lehetőségek tárháza

A szektor automatizálásában természetesen további potenciálok rejlenek: orvosi ellátást lehet eljuttatni olyan helyekre, ahol az még napjainkban nincs jelen, nagyon sok terhet vehetünk le az egészségügyi szakemberek válláról, valamint segíthetünk embereknek abban, hogy újra járjanak. Ahhoz, hogy képesek legyünk kihasználni az előnyeit és elkerülni a potenciális kockázatait egy ilyen technológiai forradalomnak, folyamatosan jól informáltnak kell lennünk a tudományos fejlődés terén. Minderre azért van szükség, hogy fel tudjunk készülni arra a nem túl távoli jövőre, amelyben a robotok létfontosságú szerepet játszanak, és a közvetlen közelünkben dolgoznak majd.