Tovább tökéletesítik a kobotok intuitivitását
Az együttműködő gépekbe előzetesen betáplált óriási pályagörbekönyvtár állítólag sokkal megbízhatóbbá teszi a működésüket.

MIT kutatók egyik újonnan kidolgozott technológiája még biztonságosabbá és hatékonyabbá teheti az emberek és a robotok közötti együttműködést.

Amikor a tudósoknak alkalmuk nyílt a BMW gyáraiban végbemenő munkafolyamatok tanulmányozására, azt tapasztalták, hogy a robotok indokolatlanul óvatosan munkálkodtak, hogy ne okozzanak sérülést a humán alkalmazottaknak. A gépek értékes időt veszítettek azzal, hogy már sokkal azelőtt „ledermesztették” magukat, mielőtt az emberi dolgozók keresztezték volna a pályagörbéjüket.

Az új módszer elméletileg hatékonyabban tudja előre jelezni az emberek küszöbön álló mozdulatsorait, és az alkalmazásával a kobotok az idő előtti, „hisztérikus” lefékezések nélkül sem akadályozzák az emberi munkaerő közlekedését.

A metódus lényege, hogy a dolgozók pályagörbéjének valós idejű adatait egy már korábban összeállított, óriási „trajektóriarészlet-adatbázissal” veti össze, és az éppen tapasztalthoz hasonló referencia-útvonalak alapján dolgozik.

Ezzel a technikával az eddigi rendszereknél állítólag sokkal megbízhatóbban lehet megjósolni a humán dolgozók várható viselkedését, amely gyakran gazdag a megtorpanásokban és az újra indulásokban, illetve jobbára következetlen.