Agilis műizom robotokhoz és protézisekhez
Az MIT tudósai által kifejlesztett mesterséges rostok a saját tömegük sok százszorosát is elbírják.

Mesterséges izmok létrehozásához fejlesztettek ki könnyű, érzékeny és erős „műrostot” a Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósai. A két nagyon különböző hőtágulási rátával rendelkező polimerből álló szál már a környező hőmérséklet leheletnyi megváltozására is rendkívül erős húzóerőt tud kifejteni. A rost a saját tömege 650-szeresét is fel tudja emelni, a válaszideje pedig milliszekundumokban mérhető. A vastagsága néhány mikrométertől pár milliméterig terjedhet, viszont a hossza igény szerint elérheti akár a több száz méter hosszúságot is.

A szálba egyéb elemeket is be lehet szőni. Ilyenek például a nanovezetékek (a tudósok ezekkel mérték meg a rost nyúlékonyságát), elektródák vagy optikai szálak is.

A találmány a robotok és a művégtagok területén precíz, automatizált vezérlést tehet lehetővé a felhasználó számára. A robotok esetében a fejlesztéssel fürgébb és erősebb gépeket lehetne létrehozni, a protézisek területén pedig például a nehézkes hidraulikus meghajtással szemben rövidebb válaszidővel reagáló, könnyebb és a páciens számára érzetre természetesebbnek ható művégtagok előállítására nyílna lehetőség.

Egyelőre még laboratóriumi keretek között tesztelgetik a technológiát, de remélhetőleg az alkalmazása a tervezőmérnökök számára hamarosan mindennapi rutinná válik.