Minőségorientáció a munkavédelmi lábbelik piacán
A fejlődés, az innováció a munkavédelem iparágában is a természetes evolúció része, így a tendencia – az autóiparhoz is hasonlíthatóan – azt mutatja, hogy a kor előrehaladtával professzionálisabb megoldások szolgálják a felhasználók folyamatosan növekvő igényeit. Az egyéni védőeszközök piacán belül kiemelten látványosak a munkavédelmi lábbelik minőségi áttörései, amelyek a munkabiztonsági szempontokon felül egészségprevenciós célokat is szolgálnak.

A dolgozó érték minden jövőorientált vállalkozás számára. A foglalkozási területekhez tudatosan, szakértelemmel tervezett minőségi munkavédelmi termékek, egyéni védőeszközök – kiemelten a lábbelik – hatékonyan járulnak hozzá a termelékenységhez. A munkabiztonság megteremtése a megfelelő eszközökkel és felszerelésekkel tehát megtérülő befektetés. 

Az innováció versenyelőny

Napi 8-10, vagy akár 12 órányi aktív igénybevételnek – az egészség megóvásának igénye mellett – csak a minőségi munkavédelmi lábbelik felelnek meg. A vezető gyártók felismerték, hogy nagyobb súlyt fektetve a fejlesztésekre, a trendet diktálni képesek. A tervezés középpontjában a munkavállalók munkakörülményeinek javítása áll. A modern megoldások nem csupán kielégítik, túl is mutatnak a meglévő szükségleteken, irányt adva a fejlődésnek.

Az ergonómia, a funkcionalitás, a kényelem és a dizájn együttesen határozzák meg egy termék sikerességét a piacon. A tudatos fogyasztás pedig mára már megjelent a munkavédelemben is. A mai tervezéseknek köszönhetően a minőségi lábbelikkel sokkal kevesebb a kompromisszum, és sokkalta esztétikusabb a megjelenésük, ezáltal a fogyasztóban kialakul a márkaélmény.

A munkabiztonságon felül az egészségprevenciót is szolgálja (forrás: Adix-Trade)

Az innováció objektív szakmai megoldást, szubjektív felhasználói érzetet nyújt, amely növeli a márka presztízsét, így bizalmat ébreszt a vásárlóban, ami pedig erősíti a vásárlói kedvet és a lojalitást.

Alapanyag és gyártástechnológia

A lábbelik és a lábak közötti szinergiát meghatározó tényező a megfelelő anyagválasztás. Az elmúlt évekhez, évtizedekhez képest a legjelentősebb változások éppen ezért a felhasznált alapanyagok minőségében és a gyártástechnológiában lelhetők fel, és ezeknek köszönhetően ma – a sportszergyártókhoz hasonlóan – minőség- és teljesítményorientált verseny alakult ki az egyes gyártók között.

Szempontként jelenik meg, hogy a munkabiztonsági elvárásokon felül tartós legyen a munkavédelmi lábbeli, emellett kényelmet nyújtson, és viselője egészségét is preventív módon óvja a teljes munkaidőben. Annak érdekében, hogy ezek a feltételek együttesen teljesüljenek, a korábban jellemző alapanyagok mellett olyan speciális cipőipari alapanyagok kerülnek alkalmazásra, amelyek új dimenziókat nyitnak a minőségi munkavédelmi lábbelik gyártása terén.

A kiválasztás nem tekinthető másodlagos részletnek

Például az Elastopan-rendszerek gyakorlatilag korlátlan szabadságot biztosítanak a tervezés, a szín és a textúra, az egyszerű kezelhetőség és a feldolgozás szempontjából, olyan kiváló fizikai tulajdonságokkal, mint például a rugalmasság, a kopás- és hidrolízis-ellenállás, a tartósság és a kis sűrűség.

Technológiai újdonságok

Lélegző orrmerevítő A forradalmian új AirToe lábujjvédő orrmerevítő az innovatív technológiának köszönhetően lehetővé teszi a lábbeli szellőzését a kritikusnak számító helyeken is. Az AirToe Composite és AirToe Aluminium orrmerevítők az aszimmetrikus lyukaknak és az egyedülálló mikroporózus membránnak köszönhetően sokórás, intenzív használat után is biztosítják a teljes légáteresztő képességet és a természetes kipárolgást a lábbeliben, miközben teljes mértékben megfelelnek a legújabb biztonsági előírásoknak. Ennek köszönhetően csökken a kockázata a lábgombásodás kialakulásának és az ebből adódó, gyakran hosszadalmas kezeléseknek.

Energiaelnyelő talp A BASF által kifejlesztett Infinergy igazi áttörés az innováció területén, amelyet eredetileg a sport világához terveztek, és forradalmasította a futócipőket. Az Infinergy-technológiával készült E-TPU energiaelnyelő talpak csökkentik a fáradtság érzetét és az izomrendszeri megbetegedéseket a hagyományos talpakhoz képest. A több ezer zárt levegőcella megakadályozza a lépéskor felmerülő lökéshatást, és hasznosítja az energia 55 százalékát.

Számos technológiai újdonság jelenik meg a munkavédelmi lábbeliknél is

Memóriahabos talpbetét A különböző lábbeli-kiegészítőkre talán még mindig túl kevés figyelem irányul, noha pozitívan befolyásolhatják a lábbelik tulajdonságait, jótékony hatással lehetnek azok élettartamára is. Az úgynevezett memóriahabos talpbetétek jellemzően speciális poliuretánból készülnek, esetenként puha, rezgéscsillapító géllel kiegészített kialakítással. Az anyag lágyságának köszönhetően a talpfelület és a sarok könnyedén párnázódik. Az egész láb a hosszú munkanap alatt védve van az ütésszerű, dinamikus erőhatásoktól, rezgésektől és a kényelmetlen nyomáspontoktól. A memóriahabos talpbetétek tökéletesen illeszkednek bármilyen típusú cipőhöz, antibakteriális, lélegző és anatómiai kialakításúak lehetnek.

A változás kora, a választás sikere

Ideje a munkavédelmi lábbelikre másképpen gondolni, ugyanis az ideális munkakörülmények megteremtésével, a munka- és foglalkozási területekhez pontosan választott lábbelivel a kompromisszumok nélküli kényelmen felül egy lépésben javítható a dolgozói elégedettség és növelhető a termelékenység.

A lábbelik kiválasztása nem tekinthető másodlagos részletnek. Rendkívül fontos, hogy a termék bármilyen stratégia szerinti választása a legszigorúbb technológiai és munkavédelmi előírásoknak megfelelően történjen. A felhasználónak a lehetséges kockázatok értékelése alapján kell kiválasztania az alkalmas lábbelit. Döntés előtt körültekintően fel kell mérni a felhasználás szélsőséges körülményeit, és szükség esetén érdemes szakértőhöz fordulni, aki szakmai ismeretei alapján segítséget nyújthat a döntésben.