hirdetés
hirdetés

Ultrahang

Légmarok

Akusztikus lebegtetés segítségével mozgatja a tárgyakat egy svájci fejlesztésű robotkéz.

hirdetés

A tárgyakat érintés nélkül mozgató robotkezet hozott létre Marcel Schuck, a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola egyik kutatója.

Tulajdonképpen egy standard robotkarra applikálható, küllemre egy kettészelt gömbhöz valamelyest hasonló megfogóról beszélünk.

Az alakzat mindkét fele rengeteg hangszórót tartalmaz.

Az egyedi hangszórók által kibocsátott ultrahanghullámok pontos vezérlésével bizonyos kisebb tárgyakat akár „fel is lehet függeszteni a levegőbe” – ezt a jelenséget akusztikus levitáció (akusztikus lebegtetés) néven ismeri a tudomány. A kicsiny objektumokat a hullámok irányának módosítgatásával akár mozgatni is lehet.

Fotó: ETH Zürich / Stefan Weiss

Schuck most azt vizsgálja, hogy az ipar mely terepein lehetne hasznosítani az általa kifejlesztett speciális megfogót. Tekintve, hogy a tudós laborja Svájcban van, egy „kézenfekvő” alkalmazási területe már is van a találmánynak, és ez a karóragyártás.

Ezen ágazatban az időmérőeszközök fogaskerekeit először be kell vonni egy bizonyos kenőanyaggal, majd pedig valamiképpen le kell mérni a felvitt réteg vastagságát. Ez a vékony réteg akár a legkisebb érintésre is károsodást szenvedhet, vagyis célszerűbb, ha a fogaskereket lebegtetik, miközben a vizsgálatot elvégzik rajta.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés