Önvezető robotmunkatárs a Ford valenciai üzemében
Survival kiváló kollegiális viszonyt ápol a karosszériagyár hús-vér alkalmazottaival.

Ugyan az önvezető autók világszintű térhódítására feltehetőleg még hosszú évekig várni kell, zárt területeken az autonóm módon furikázó gépek már nem számítanak ritka madárnak. A Ford valenciai (Spanyolország) karosszériaüzemében szorgoskodó Survival például éppen egy ilyen masina, és állítólag a humán kollégái egyre inkább a szívükbe zárják.

A robot a becenevét onnan kapta, hogy ügyesen alkalmazkodik a környezetéhez, és a rengeteg felbukkanó akadállyal sikeresen megbirkózik, vagyis „túlél”. A Ford mérnökei által kifejlesztett meglehetősen kicsi, de magas szerkezetnek nincs szüksége útmutatóra a gyár területén való navigációhoz, a fejlesztői ugyanis a létesítmény alaprajzát már a kezdetek kezdetén belétáplálták. Ezek az ismeretek a fejlett szenzoraival kombinálva már rendkívül gördülékeny közlekedést tesznek lehetővé a Survival számára.

A robot munkaköre éppenséggel nem nevezhető bonyolultnak; a dolga, hogy a gyár egyes részlegeit folyamatosan ellássa pótalkatrészekkel és hegesztőanyagokkal.

Az emberi munkatársak először görbe szemmel néztek a jövevényre, de miután kiderült, hogy egyáltalán nem akadályozza őket a munkában, hamar megkedvelték. Mi több, működésének hatékonysága és zökkenőmentessége egyenesen elbűvölte őket. Megtanulták, hogy az üzembeállítása kedvez nekik, mivel a „futár” unalmas szerepének átvállalásával rengeteg érdekesebb feladatra fordítható energiát szabadít fel bennük.