Magyarul beszél a vércukormérő
A cukorbetegség az egyik legalattomosabb egészségügyi probléma a szénhidrát-anyagcserezavarok közül. Számos szövődménye van, többek között gyengénlátást, súlyosabb esetekben teljes vakságot okozhat. Éppen ezért a 77 Elektronika Kft. magyarul beszélő vércukormérőt fejlesztett. Szécsényi János termékéletciklus-vezetővel és Ulbert János rendszerfejlesztési csoportvezetővel beszélgettünk.

GyártásTrend: Milyen hangmintákat használtak fel a beszélő készülékhez?

Ulbert János: Egy hangstúdióval dolgoztunk együtt, ahol korábban szinkronszínészek is megfordultak, és az adatbázisukban számtalan szinkronhang volt. A hang és a szoftver „összeházasítása” alsó hangon a 8 hónapból legalább 7 hónapot vett igénybe. Ez volt a legnagyobb munka.

GyT.: Kik vettek részt a vércukormérő tesztelésében?

Ulbert János
U. J.: A tesztcsoportunk a Vakok és Gyengénlátók Intézetében volt, velük alakítottunk ki együttműködést. Célszerűnek láttuk, hogy ne csak a cukorbeteg-szervezetekkel működjünk együtt a tesztelésben, hanem a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével is. Számos funkciót természetesen cégen belül is teszteltünk – elsősorban a fagyások és szoftverhibák elkerülése érdekében.

GyT.: Milyen észrevételek érkeztek vissza a gyengénlátóktól?

U. J.: Rendszerszintű problémák nem voltak, azokat igyekeztünk már házon belül alaposan kiküszöbölni. Az egyik legnagyobb kihívást a mérés elvégzése jelentette a tesztelők számára, ugyanis a tesztcsíkra való vércseppentés és annak felitatása egy gyengébben látó ember számára problémát jelent. Egy olyan embernek, aki abszolút nem lát, és ezt az egész rendszert össze kell kötnie, még nehézkesebb. Ezt is gyakorolni kell. De alapvetően mondhatjuk, hogy nagyon pozitív visszajelzések jöttek a tesztelőktől, hiszen a beszélő készüléknek köszönhetően a gyengénlátóknak nincs szükségük segítőre a mért eredmények értelmezéséhez.

GyT.: A fejlesztésben részt vevők között volt cukorbeteg?

Szécsényi János: Igen, a fejlesztésen dolgozó kollégák között is volt több cukorbeteg, és ők is használják a készüléket. Volt már korábban magyarul beszélő, magyar piacra szánt vércukormérőnk, de a 2017-ben fejlesztett verzió sokkal pontosabb, mint 2005-ös elődje. Ez már a patikákban kapható Ideál tesztcsíkokkal kompatibilis.

U. J.: Célunk volt nyilván az is, hogy a jelenlegi legmodernebb tesztcsíkokkal tervezzük az új készülékeket.

Magyarul beszélő vércukormérő

GyT.: Mennyi idő kell ahhoz, hogy megszólaljon a berendezés? Hogyan zajlik a mérési folyamat?

U. J.: Maga a mérési folyamat – az ujjbegyszúrástól az eredményig – 5-10 másodpercet vesz igénybe, a készülék lépésről lépésre irányítja a beteget a folyamat elvégzése során. Amint megtörtént a mérés, a hanggenerálás azonnal megvalósul, és a készülék már mondja is az eredményt, amit látni is lehet, és automatikusan mentésre is kerül.

GyT.: Az új fejlesztésnél hogyan érték el, hogy sok mérést lehessen elvégezni?

U. J.: A készülék nagyjából 500-700 mérési eredményt tud tárolni. Van hozzá USB-csatlakozási lehetőség, és a beteg vagy gondozója fel tudja tölteni mérési eredményeit a Dcont eNAPLÓ online vércukornaplóba is – mely ingyenes szolgáltatásként működik, és ehhez felhatalmazás esetén a kezelőorvos is hozzáfér. Ezáltal a kezelőorvos segítséget tud nyújtani a terápia szükség szerinti módosításában vagy az eredmények értékelésében, így a rendelőig sem kell elmenni, a kezelési javaslat online érkezhet.

Természetesen mi is nagyon jó kapcsolatban vagyunk a Magyar Diabétesz Társasággal, és folyamatosan konzultálunk velük, amikor egy-egy eszközt fejlesztünk, bevezetünk, mérési eredményeket értékelünk ki. A preanalitikai hibák hatásának a vizsgálatát is közösen végezzük. Klinikai mérések a szabvány által előírt protokoll szerint kell hogy történjenek, a klinikum visszacsatolása nélkülözhetetlen: az ő visszajelzésük ebben a folyamatban kulcsfontosságú.

GyT.: Mennyire mér pontosan a készülék?

Szécsényi János
Sz. J.: A cégünk legújabb készüléktípusai jellemzően ±10 százalékos hibahatáron belüli, közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesznek lehetővé, ezzel ma a világ egyik legpontosabb készülékeinek minősülnek. Fontos tudni, hogy az ujjbegyből való mérés sosem lesz olyan precíz, mint egy laboros, vénás vizsgálat. Egyrészt azért, mert az ujjbegyes mérésnél a preanalitikai hibák rendszerbe való bevitelének az esélye sokkal magasabb. Értem ez alatt, hogy a beteg nem mindig mos kezet, előtte megeszik egy almát, kint játszik a kertben, stb. A mintavétel, illetve a minta is – amíg a vércsepp eléri a tesztcsíkot – sok fajta hatásnak van kitéve. Szabvány szerint plusz-mínusz 15 százalékos szórás megengedett a teljes tartományban – az ISO 15197 nevű szabvány szerint, amely az egyéni vércukormérő rendszereket és azoknak a fejlesztését szabályozza.

GyT.: Mekkora ez a készülék, milyen kiegészítők tartoznak hozzá, és mennyi ideig használható?

Sz. J.: Tenyérben hordozható, 5 x 10 centiméteres, gyakorlatilag szappanméretű. Adunk hozzá egy 5 vagy 10 darabos kezdő tesztcsíkkészletet; ujjbegyszúrót, amely rúgós, felhúzható eszköz, és kiszolgálja a készülék teljes életciklusát; továbbá nyolc darab pici lándzsa, tű, illetve tartótok, diabétesznapló, használati útmutató, regisztrációs kártya tartozik hozzá. Az utóbbival regisztrálhat be a felhasználó az e-naplóba.

Vércukormérő

A száz százalékban hazai tulajdonú 77 Elektronika Kft. a magyar cukorbetegek érdekeit figyelembe véve, a betegekkel szóban, magyarul kommunikáló vércukormérő rendszert fejlesztett. A készülék annak a több mint 32 000 vak vagy súlyosan látássérült magyar cukorbetegnek jelent segítséget, akik a napi többszöri vércukormérés során a már jelentkező szövődmények miatt önállóan nem képesek működtetni, illetve leolvasni a készülék által kijelzett mérési értékeket. Pedig ettől akár az életük is függhet. A magyarul beszélő vércukormérő a közel három évtizedes múltra visszatekintő Dcont termékcsalád egyik legújabb tagja. A fejlesztés saját tőkéből, valamint a korábbi évek üzleti eredményeiből visszaforgatott pénzből valósult meg, és körülbelül háromnegyed évet vett igénybe. A 77 Elektronika Kft. fejlesztőinek többek között kihívást jelentett, hogy megoldják a gombelemről és a hagyományos AAA-s elemről az energiaellátást ahhoz, hogy több száz mérés elvégzése során is beszélni tudjon az eszköz. Emellett a fejlesztőknek azt is meg kellett oldaniuk, hogy a nagyon kevés milliamperből produkálhassanak érthető, hangos beszédet.

U. J.: A készülék élettartama nincs külön meghatározva, jellemzően általában 6 év, de inkább 10 évig is használják a betegek. A szaküzletünkben szerviz-, illetve visszaküldési garancia van. Nemegyszer előfordul az is, hogy a garanciaidő lejárta után is még vállalunk ingyenszervizt. A burkolat antibakteriális bevonattal van ellátva, mivel a felhasznált anyagba van belekeverve egy baktériumelszaporodást gátló segédanyag.

GyT.: Esetleg gondolkodnak-e olyan verzión, amelyhez nem kell tesztcsík: csak mér és beszél a készülék?

Sz. J.: Léteznek ilyen megoldások. Ezeket egyelőre vizsgáljuk. Egy korábbi mérés után a felület tisztán tartását és az új mintafelvétel miatti kereszthatásokat nem lehet jelenleg más megoldásokkal kiküszöbölni, mint eldobható tesztcsíkkal. Vizsgáljuk a noninvazív vonalakat is. Egyelőre az a trend látszik, hogy az invazív az, ami még hosszú ideig a piacon marad.