Gyógyszer bejuttatása mágnes segítségével
Szingapúri tudósok létrehoztak egy csiptetőszerű mágneses eszközt, amely a bőrön keresztül, mégis fájdalommentesen tudja bejuttatni a gyógyszert a páciens szervezetébe.

Az új találmány mágnesek segítségével kíméletesen megragadja és huzamosabb nyomás alá helyezi a bőr kijelölt területét.

Mind kiderült, ilyen technikával a megmarkolt részen a bőr felszíne alatt új mikropórusok keletkeznek. Ekképpen a gyógyszer befogadására alkalmas felület drasztikusan megnövekszik, és így a hatóanyag könnyebben tud bejutni a páciens szervezetébe. Az egereken inzulinnal végrehajtott kísérletek közben a tudósok azt tapasztalták, hogy a bőrre gyakorolt nyomás nélkül végzett kezeléseknél a saját módszerükkel hatszor nagyobb tömegű orvosság „becsempészésére” nyílik lehetőség. A metódus további előnye, hogy használatával a gyógyszer beadagolása lassan, fokozatosan is végrehajtható, és így például meg lehet előzni, hogy nagy mennyiségű inzulin túl gyors bevitele szédülést okozzon.

„Sok olyan páciens fordul hozzánk, akiknek naponta kell az inzulinhoz hasonló orvosságok beadni maguknak. Ezek az emberek folyamatosan azt kérdezik, hogy nincs-e valamilyen módszer, amellyel nem kell felsérteni vagy átszúrni a bőrüket – fogalmazott David Laurence Becker, a Nanyang Technological University (NTU) tudósa. – Új megállapításaink reménnyel töltheti el őket, és abban bízunk, hogy ezt a metódust tovább csiszolva egyszer majd létrehozhatunk egy olyan tapaszt, amellyel naponta beadott injekciók nélkül is elegendő gyógyszert tudnak majd bevinni a szervezetükbe” – fogalmazott a tudós.