Az élelmiszeriparban is nyomulnak a kobotok
A robotika nagy hatással van az élelmiszerellátási láncra és nagy változásokat hoz magával. Csakúgy, mint egyéb területeken, a gyártóvállalatok az élelmiszeriparban is – különös tekintettel a feldolgozatlan élelmiszerekre – egyre jobban támaszkodnak robotokra, és együttműködő robotokra.

A globális népesség ugrásszerű növekedése (több mint 7,5 milliárd ember él a földön jelenleg) miatt az élelmiszer iránti kereslet egyre csak nő. A beszállítók és gyártók folyamatosan a hatékonyság-növelés nyomása alatt vannak, a vásárlói igény pedig a mindig jobb és jobb minőségű, fenntartható élelmiszer. 

Kobotok tojást pakolnak az olaszországi Cascina város üzemében.

Ezek a tendenciák a magyar élelmiszeripart is elérték, jelenleg csaknem 12 ezer vállalat és kb. 140 000 alkalmazott érintett (forrás: Központi Statisztikai Hivatal & Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége). Az automatizáció elfogadása, mint a fejlődés elsőszámú iránya, Magyarországon még gyerekcipőben jár az élelmiszeripar területén is. Noha számos vállalat már elkezdett részben robotikai alkalmazásokkal dolgozni, az emberi dolgozók fejében még mindig ott lapul az az általános félelem, hogy a robotok el fogják venni a munkahelyeiket. A dán Universal Robots egyre több robotot telepít az élelmiszeriparban.

Kevesebb monotonitás az emberi munkaerőnek

Az Universal Robots szerint a kobotokkal (kollaboratív vagy együttműködő robotok) történő automatizáció megnövekedett versenyképességhez és minőséghez juttatja a gyártóvállalatokat. "A kobotok ideálisak a nagymértékben személyre szabott termékek gyártásához, melyek olyan magas szintű rugalmasságot követelnek meg, amit a drága, nehézkes és nagyméretű ipari robotok nem tudnak nyújtani. Az emberekkel való együttműködés során a kobotok olyan eszközökké válnak, amelyek növelik a termelékenységet és egyidőben hozzásegítik a dolgozókat ahhoz, hogy a monoton munkafolyamataikat hasznosabb és érdekesebb feladatokra cserélhessék le" - írja a vállalat közleményében.

Ezek a robotok rengeteg féle munkát el tudnak végezni egy gyártósoron, mint például a pick and place folyamatok, a minőségellenőrzés, a csomagolás és raklapozás, a húsbontás és szeletelés, címkézés, vagy a gépkezelés. Mivel a kobotok rendkívül sokoldalúak, az iparág szinte bármelyik területén (tojástermelés, cukorgyártás, élelmiszerek csomagolása, vegetáriánus és gourmet termékek gyártása) komoly segítséget tudnak nyújtani.

Otthonos terep

Az együttműködő robotkarok otthon érzik magukat az élelmiszeripari gyártósorokon. Különféle alkalmazásaiknak köszönhetően az élelmiszerellátási lánc több helyén is – beleértve a gyártást, feldolgozást és elosztást – fontos feladatokat tudnak ellátni.

Gyártósoron alkalmazzák a cég egy robotját egy svédországi gyárban, ahol az ételek kartondobozokba való csomagolása során ad a munkafolyamatnak emelkedett működési stabilitást. Az emberek könnyedén dolgoznak együtt a robotokkal, a betanítási folyamat rövid és gyors, a robotba való teljes befektetés megtérülési ideje pedig mindössze hat hónap volt.

Az együttműködő robotok rendkívül sok olyan előnnyel járnak, amit az élelmiszerfeldolgozás során hasznosítani lehet. Az egyik ilyen előny az, hogy az automatizáció csökkenti a szennyeződés kockázatát, azzal, hogy a gyártási folyamat legfontosabb részei során minimalizálja a hiba lehetőségét. A kobotok tiszták és könnyedén telepíthetők, így használatukkal a gyártóvállalatok minimalizálhatják a feldolgozás során előfordulható, ember-alapú, potenciálisan minőségrontó kockázati tényezőket.