Rátaposnak az ipari robotok
Öt év alatt több mint kétszeresére bővült az egyre okosabbá és hatékonyabbá váló ipari robotok piaca, állapította meg friss jelentésében a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR). A növekedés üteme 2021-ig tovább gyorsul.

Rekordszámú, 381 ezer darab ipari robot talált gazdára világszerte az elmúlt évben, olvasható a Nemzetközi Robotikai Szövetség (International Federation of Robotics, IFR) éves jelentésében (World Robotics – Industrial Robot Report 2018), amelyet a szervezet a Tokióban megrendezett Robotikai Csúcstalálkozón (World Robot Summit 2018) adott közre. Az IFR adatai szerint 2013 és 2017 között 114 százalékkal nőtt az eladott ipari robotok száma. Tavaly a darabszámot tekintve 30 százalékos, míg értékalapon 21 százalékos volt a bővülés 2016-hoz képest. A piac mérete így elérte a 16,2 milliárd dollárt, ami újabb csúcsnak minősül.

– Az ipari robotok a gyártóipar átalakulásának kulcsszereplőivé váltak – mondta Junji Tsuda, az IFR elnöke –, miközben élvonalbeli technológiák által maguk is gyorsan fejlődnek. Mesterséges intelligenciájuknál fogva képessé váltak a gépi látásra, a meghibásodások előrejelzésére, új fogások és műveletek eltanulására, így szintet lépnek ember és gép együttműködésében. Nemcsak a gyártás hatékonyságát fokozzák, hanem az alkalmazás területeit, az automatizálás lehetőségeit is tovább bővítik. Számítunk rá éppen ezért, hogy a következő pár évben az eddiginél is több ipari robot kerül majd világszerte a gyárakba, és 2021-re az eladott darabszám már a 630 ezret is elérheti.

Az autóipar a robotika legnagyobb felvevőpiaca

Tavaly a világ öt legnagyobb piacán – Kínában, Japánban, Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Németországban – kelt el az ipari robotok 73 százaléka. Kínában 2016-hoz mérten 59 százalékkal 138 ezer darabra nőtt az értékesített ipari robotok száma, ami 36 százalékos piaci részesedésnek felel meg, ami nagyobb, mint Európáé, valamint az amerikai régióké együttvéve (ott ugyanis összesen 112 400 darab talált gazdára). 

Japán a legnagyobb gyártó

Japán gyártók szállították 2017-ben az összes eladott ipari robot 56 százalékát. A világ legnagyobb gyártójává teszi ez az országot, amely a megelőző évhez viszonyítva tavaly 45 százalékkal növelte kivitelét. A globális átlagnál 8-szor nagyobb robotsűrűséggel viszont Dél-Korea gyártóipara büszkélkedhet – bizonyára ez is közrejátszott abban, hogy ott a múlt évben 4 százalékkal kevesebb (39 732 darab) ipari robot kelt el. Minden eddiginél többet (33 192 darabot) vásároltak belőlük viszont a gyártó vállalatok az Egyesült Államokban 2017-ben, ahol sorozatban immár hetedszer sikerült éves csúcsot dönteni. 

Németország az ipari robotok ötödik legnagyobb, Európában viszont első számú piaca. Tavaly itt 7 százalékkal 21 404 darabra nőtt az eladások száma, ami szintén felülmúl minden korábbi adatot.

Vezet az autóipar

Világszerte változatlanul az autóipar az ipari robotok leglelkesebb vásárlója – 2017-ben 22 százalékkal több darabot szerzett be, mint a megelőző évben, amivel 33 százalékra növelte piaci részesedését. Tegyük hozzá, nincs ez másképp Magyarországon sem. Az elmúlt években láthattuk, hogy az autóipari beruházások zömmel olyan fejlesztéseket céloznak meg, amelyekben fontos szerephez jut a robotizáció.

Az IFR megjegyzi, hogy a személyautók gyártása az utóbbi tíz évben igen összetett folyamattá vált, amelynek jelentős részét ma már automatizálniuk kell a gyártóknak. Még inkább így lesz ez a továbbiakban, a hibrid meghajtású és az elektromos autók előtérbe kerülésével, mivel ezekből is egyre változatosabban konfigurálható modelleket keresnek a fogyasztók. Az autógyárak a jövőben olyan alkalmazásokat is szélesebb körben vezetnek majd be, amelyek a végső összeszerelés fázisában segítik az együttműködést. A másodlagos alkatrészszállítók többsége ugyan kis- és középvállalat, amely lassabban automatizálja folyamatait, de ez várhatóan változni fog, ahogyan az ipari robotok egyre kisebbek és sokrétűbbek, megfizethetőbbek és könnyebben proramozhatók lesznek. 

Jön fel az elektronikai ipar

Felzárkózott az autóiparhoz az elektromos és elektronikai ipar is az elmúlt évben – a gyártók 121 300 darab ipari robotot teleptettek, ezzel a vertikum piaci részesedése világszinten 32 százalékra nőtt. Az IFR jelentésében rámutat, hogy az elektronikai termékek iránti kereslet folyamatosan nő, és ez kedvezően hat a piacra – az ipari robotok ugyanis nagyobb hatékonysággal és pontosabban dolgoznak az egyre kisebb alkatrészekkel, mint az emberek, így alkalmazásukkal a vertikum szereplői egyszerre optimalizálhatják a gyártási költségeket és javíthatják a termékminőséget.

Mind nagyobb piacot jelent az ipari robotok számára a fémipar is, ahol tavaly rendkívül nagy mértékben, 55 százalékkal nőttek az eladások – a terület piaci részesedése ezzel elérte a 10 százalékot. A fémipari vállalatok mind szélesebb köre vezet be ipar 4.0-s megoldásokat, közöttük robotokat, hogy élhessen a méretgazdaságosság előnyeivel, valamint gyorsabban válaszolhasson a különböző fémek és termékek iránti kereslet változásaira.

Jelentésében az IFR kitér arra is, hogy 2017-ben a gyártóiparban világszinten átlagosan 85 robot jutott 10 ezer alkalmazottra – az egy évvel korábban mért 74 darabbal szemben. Régiós összehasonlításban a robotsűrűség Európában volt a legnagyobb, itt 106 darab jutott 10 ezer alkalmazottra, majd az amerikai kontinens következett 91 darabbal, míg Ázsiában ez az adat a piaci átlag alatti, 75 darabot mutatott az elmúlt évben.