Egy év alatt félmillió robot
A szeptemberben megjelent World Robotics jelentés szerint 2018-ban 16,5 milliárd dollár éves globális eladási értéket mutatott az ipari robotok piaca. 422 ezer robotegységet szállítottak ki világszerte, ez 6 százalékos növekedés az előző évhez képest. A jelentés szerint 2020 és 2022 között évente 12 százalékos növekedés várható az ipari robotok piacán.

Az IFR (International Federation of Robotics – Nemzetközi Robotikai Szövetség) előrejelzése szerint a robotizáció enyhén visszaesik 2019-ben a 2018-as rekordszintről, de kutatóik arra számítanak, hogy 2020-tól 2022-ig évente átlagosan 12 százalékos növekedés várható.
„2018-ban dinamikus növekedést értünk el új értékesítési rekordokkal, még akkor is, ha a robotok fő felvevői – az autó- és elektromos-elektronikai ipar – számára ez egy nehéz év volt” – mondta Junji Tsuda, a Nemzetközi Robotikai Szövetség elnöke. „Az USA és Kína közötti kereskedelmi konfliktus bizonytalanságot hozott a globális gazdaságban, ami miatt az ügyfelek hajlamosak voltak elhalasztani a beruházásokat. Izgalmas azonban, hogy több mint 400 ezer robottelepítés volt idén. Az IFR hosszabb távú előrejelzései azt mutatják, hogy a folyamatos automatizálási trend és műszaki fejlesztések kettős számjegyű növekedést eredményeznek majd és 2022-ben már körülbelül 584 ezer új robotegységet telepíthetnek a becslések szerint.”

Ipari robotok telepítése 2013-2018 és 2019-2022 között

Ázsia, Európa és Amerika - áttekintés

Ázsia a világ legnagyobb ipari robotpiaca. 2018-ban a három legnagyobb ázsiai piac vegyes képet mutatott: Kínában és a Koreai Köztársaságban a létesítmények száma csökkent, míg Japánban jelentősen növekedett, de összességében az ázsiai robotpiac 1 százalékkal nőtt. A második legnagyobb piacon, Európában a robotberendezések 14 százalékkal növekedtek és új csúcsot értek el. Amerikában a növekedési ráta 20 százalékkal haladta meg az előző évet. Kína továbbra is a világ legnagyobb ipari robotpiacát képviseli, az összes telepítés 36 százalékát tudhatja magáénak, 2018-ban körülbelül 154 ezer egységet telepítettek. Németország a világ ötödik legnagyobb robotpiaca és Európában az első a robotgyártásban, a németeket Olaszország és Franciaország követi. 

Iparági áttekintés

A robotok legnagyobb felvevője továbbra is az autóipar világszerte, a teljes ellátás csaknem 30 százalékát szívja fel. Az elektronikai ipar az ipari robotok második legnagyobb fevevője, viszont 2018-ban az elektronikus eszközök és alkatrészek iránti globális kereslet jelentősen csökkent – leginkább az USA és Kína kereskedelmi válsága miatt –, mivel az ázsiai országok vezető szerepet játszanak az elektronikai termékek és alkatrészek gyártásában. Az iparágban a robotberendezések 14 százalékkal estek vissza, a 2017. évi csúcsértékük (kb. 122 ezer darab) után 2018-ban 105 ezer robotegységre tettek szert ebben az iparágban. A fém- és gépipar a harmadik legnagyobb felvevőnek bizonyult. A létesítmények a teljes kereslet 10 százalékát tették ki 2018-ban. Mind a fémtermékek (autóalkatrészek nélkül), mind az ipari gépek gyártói jelentős mennyiségű robotot vásároltak az elmúlt években. A telepítések száma kb. 43 500 egységre nőtt 2018-ban.

A kollaboratív robotok továbbra is piaci rést jelentenek

A World Robotics először elemezte az együttműködő robotok (kobot) szerepét a piacon, 2017 és 2018 között a kobotok telepítése 23 százalékkal nőtt, ez csupán 3,24 százalékos részesedés az ipari robottelepítésekből.

A 2018. évi 16,5 milliárd dollár éves globális eladási érték csak a robotokat foglalja magában. Ha a szoftvert, a perifériákat és a rendszerek tervezését is figyelembe vesszük, akkor az érték körülbelül 50 milliárd dollár.