hirdetés
hirdetés

Tényleg a hasunkra süt?

Nem használjuk ki eléggé a Nap energiáját

A napelemes rendszerek hazai elterjedését többek között a pályázatokra való várakozás, a kötelező átvételi tarifa, a 27%-os áfa és a környezetvédelmi termékdíj is hátráltatja.

hirdetés

Március utolsó napján az ABB Kft. „Valóban (nap)fényes a jövő?” címmel tartott sajtóbeszélgetést a Green House irodaházban. A híresen energiatakarékos épület ideális hátteret biztosított a találkozónak, ahol Balogh Attila, az ABB e-mobilitási szakértője előadásban ismertette a napenergia jelenlegi globális és magyarországi helyzetét, illetve a technológia világszintű jövőbeli kilátásait.

A napenergia felhasználásának kétféle módja létezik. A napkollektorok a beérkező sugarak hőjét hasznosítják (fototermikus alkalmazás). Az eljárás során felmelegített vizet számos célra (például fűtés) fel lehet használni. A napelemeknél más a helyzet, itt ugyanis a fény fotoelektromos tulajdonságainak kiaknázásával villamosenergia-termelést lehet megvalósítani.

A napelemes rendszereket nagyon leegyszerűsítve maga a napelem és az inverter alkotják, fő rendeltetésük pedig, hogy a megtermelt egyenáramot váltakozó árammá alakítsák. Ez egy olyan szisztéma, ahol félvezető réteget visznek fel egy hordozóra, és fény hatására az elektronok a vegyértéksávból a vezetési sávba gerjesztődnek. Így létrejön egy elektronfolyam, vagyis pozitív és negatív pólusú egyenáram generálódik. Amennyiben ezt átalakítjuk váltakozó árammá, az újonnan keletkezett energia már bármelyik villamos fogyasztó esetében használhatóvá válik.

A napenergia számos előnnyel rendelkezik. Amellett, hogy tiszta, korlátlan és biztonságos energiaforrás, központi csillagunk felől egy óra alatt olyan intenzív sugárzás, vagyis annyi energia érkezik a Földre, mint amennyi a bolygó teljes egy éves energia szükséglete. Az erőforrás bárhol elérhető, bárhova (földre, tetőre) elhelyezhető, és a napenergiát leszüretelő rendszerek bármilyen áramellátástól elszakított helyekre kitelepíthetők. Ennek oka, hogy akármekkora függetlenített szisztémát kizárólag ezzel az alternatív erőforrással is működtetni lehet.  

Nem véletlen, hogy az egységnyi időn belül beépített fotovoltaikus rendszerek termelékenysége folyamatosan növekszik.

Az évente telepített napelemek összteljesítményének emelkedése 2010-ben komoly lendületet kapott, és a gyarapodás ennél a mutatónál várhatóan még 2016-ban is kitart majd. Az idei évre a szakemberek 15-20 százalékosra prognosztizálják a változás mértékét. Az előrejelzések szerint ugyan 2017-ben kicsit megbicsaklik a mutató, ám valószínűleg 2019-től a növekedés dinamikája már ismét gyorsulni fog.

Ázsia vezet

Kontinensekre lebontva látható, hogy Európában 2010 és 2012 között volt a legnagyobb mennyiségű telepítés, ez azóta csökkent, de 2018-ban megfordulhat a trend. A legszembetűnőbb Ázsia részesedése az évente telepített rendszerek összteljesítményéből; a legnagyobb földrész Európa 2013-as megelőzése óta dominálja ezt a mutatót, és ez egy ideig még várhatóan így is marad.

A 2015-ben beépített napelemek összteljesítménye 58,8 GW volt. Ebből Kína 18,6, Japán pedig 10,5 GW-tal vette ki a részét, amivel már csaknem el is foglalják a kördiagram felét, így érthető, hogy az installációk tekintetében miért is az ázsiai és csendes-óceáni térségé volt a vezető szerep. Míg országos szinten az USA-ban a 9,4 GW a harmadik helyre volt elegendő, régiós tekintetben az amerikai kontinens már a második helyet foglalta el, és a jövőben valószínűleg meg is tartják ezt a pozíciójukat. Az Egyesült Államok 2017-ig feltehetőleg növeli majd részesedését a tortából. A Közel-Kelet és Afrikai régióban kicsit lassabb a növekedés, ám ugyanakkor látható is.

Ami Európát illeti itt 2010 és 2012 között volt a legtöbb telepítés. 2015-ben 3,8 GW-tal a kontinentális összteljesítmény bővülésének „oroszlánrészét” Nagy-Britannia vállalta magára, ami az ország kedvezőtlen időjárását tekintve igen komoly fegyvertény. Németországban 1,3 GW-ra lanyhult a „svung”, ám az említett 2010-2012-es időszakot ők dominálták. Tavaly az atomenergiában éllovas Franciaország 1,0 GW-tal a harmadik helyre szorult.

Németország az európai éllovas

Az összesített fotovoltaikus beépítettséget tekintve 40 000 MW-tal Németország magasan viszi a prímet. Ez 38,5 TWh megtermelt villamos energiát jelent, amely éves szinten a teljes energiafelhasználás 7,5%-át teszi ki, ám derült nyári napokon akár a 35%-ot is elérheti az arány. 8400 illetőleg 6000 MW-os napelemes termelékenységgel Nagy-Britannia és Franciaország jócskán lemaradva a dobogó második és harmadik fokán toporog. Magyarország szűkebb környezetében Csehország 2126, Románia 1800, Szlovákia pedig 538 MW-tal büszkélkedhet. A technológia itthoni helyzetét jól tükrözi, hogy még a Magyarország negyedénél is kisebb területű Szlovénia is a hazai adathoz (110 MW) mérve csaknem dupla akkora teljesítményt (212 MW) képes felmutatni.

Magyarországon a megújuló energiaforrások részaránya 2014-ben 7,33%-ot tett ki az összteljesítményen belül, és az állam kötelezettségvállalása szerint ezt a hányadot 2020-ra 14,65%-ra, vagyis nagyjából a kétszeresére kell emelni. A zöld alternatívákon belül hazánkban a szél és a biomassza játsszák a vezető szerepet, és még a környezettudatos megoldásokon belül (!) is a napenergia hányada csupán 1%.

A fotovoltaikus megoldás itthoni térhódítását elősegíthetik a viszonylag kedvező, jelenlegi körülmények és a technológia már említett előnyei is. A panel- és a rendszerárak folyamatosan csökkennek, valamint a megtérülési idő (8-10 év) is jónak nevezhető. Különböző ösztönzőkkel (például beruházási, kutatás-fejlesztési vagy közvetlen termelési támogatásokkal) szintén serkenteni lehet a növekedést. Magyarországon ugyanakkor a fejlődésnek kerékkötői is szép számmal akadnak. A napelemes rendszerek elterjedését többek között a pályázatokra való várakozás, a kötelező átvételi tarifa (jelenleg: 32,14 Ft/kWh), a 27%-os általános forgalmi adó és a környezetvédelmi termékdíj (114 Ft/kg) is hátráltatják. 

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[184451] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés