Futószalagon gyártja űrteleszkópjait a NASA
A jelenleg tervezett modell elődjét például még fel sem bocsátotta a hivatal.

Bár a James Webb után elnevezett, éppen soros űrteleszkópját még be sem üzemelte (ez 2018-ban várható), a telhetetlen NASA szeme előtt már most a rá következő, hasonló típusú távcső koncepciója lebeg.

Az ügynökség ez idő szerint már a Wide Field Infrared Survey Telescope (Nagy látóterű Infravörös Felmérő Távcső – WFIRST) nevű, leendő berendezésre összpontosítja a figyelmét.

A 2020-as évek közepén felbocsátandó WFIRST rendeltetése a sötét energia hatásainak felmérése lesz, és e közben jó eséllyel több millió galaxist is felfedezhetünk, illetve számos idegen világ atmoszférájába is betekinthetünk általa.

A tervezés felülvizsgálatát sikeresen átvészelve a tudósok most egyéb területeken folytathatják a misszió kidolgozását.

Ugyan a küldetés még nem kapott hivatalos státust, ahogy azt a Popular Science-nek a NASA egyik szóvivője emailben kifejtette, a WFIRST a „tanulmányozás alatt álló misszió” fázisából „a NASA által kivitelezni kívánt/tervezett küldetés” szakaszába lépett.

2016-ban egy költségvetési törvény 90 millió dollárt különített el a WFIRST fejlesztésére.

Az űrteleszkóp részben egy szebb napokat látott kémműhold maradványaiból épülhet meg. A távcsövet a Hubble-éval egyező méretűre tervezik, amivel a veterán elődéihez hasonlóan lenyűgöző mélységű és minőségű, ám azoknál százszor nagyobb kiterjedésű fényképek rögzítésére lesz alkalmas.

A messzelátó egy koronográfot is tartalmaz. Ez a műszer egy lemezt használ, hogy a „kukker” képkeresőjében kitakarja az egyes csillagok túl erős fényét, ezzel is elősegítve a szerényebb (kicsi és halovány) bolygók érvényesülését. A koronográf állítólag a távoli planéták légkörében a földönkívüli élet jeleinek detektálását is lehetővé teszi majd.

Meglátjuk…