Talán jobb nem nagydobra verni a földi élet létezését
Két tudós már ki is dolgozta a technikát, amellyel rejtve maradhatunk a földönkívüli civilizációk előtt.

A tudományos-fantasztikus szubkultúra és néhány olyan okos tudós, mint Stephen Hawking egyaránt óva intenek attól, hogy fel akarjuk venni a kapcsolatot az űrlényekkel.

Előfordulhat ugyanis, hogy hatalmas technológiai fölénye miatt a földönkívüli civilizáció esetleg kedvet kap a Föld elpusztításához vagy az emberiség leigázásához. Jelenleg az idegen létformák utáni kutatás éppen ezért sokkal inkább az égbolt kémlelésében, mintsem hollétünk közhírré tételében ölt testet.

De mi van akkor, ha planétánk már csak a maga puszta, Nap körüli keringésével is közhírré teszi magát? A Kepler űrtávcső már több ezer exobolygót felfedezett csak azzal, hogy detektálta a csillagjuk előtt elvonuló égitestek árnyékát.

Teljesen valószerű, hogy egy távoli „kultúra” a mi bolygónkat szintén észlelte már.

Mint ilyenek, ugyanígy kikalkulálhatták, hogy ennen sárgolyónk éppen a megfelelő távolságban vándorol a maga csillagától ahhoz, hogy folyékony víz legyen a felszínén, márpedig az emberi tudomány feltételezése szerint ez az élet elengedhetetlen feltétele.

Ha kicsit is olyanok, mint mi, ezután elkezdenek nyomozni utánunk.

Itt jön a képbe a Columbia Egyetem két asztronómusának megoldása a fenti helyzet megelőzésére: pályánkat fedezhetnénk akár lézerrel is.

David Kipping és társszerzője úgy gondolják, hogy otthonunk árnyékának esetleges észlelését elkerülendő, akár lézersugarak segítségével is elbújhatnánk a minket fürkésző, illetéktelen földöntúli szem(szerű szerv)ek elől. A módszer csupán annyiból állna, hogy évente mindössze 10 óra erejéig 30 MW-os lézert lőnénk ki az űrbe, éppen csak addig, amíg a „kukkolók” látómezején áthaladunk. A lézer kompenzálná a fellépő fényerőveszteséget, a működtetéséhez pedig kevesebb mint 40 amerikai háztartás áramszükséglete is elegendő lenne.

Egy még hatékonyabb „lézerköpönyeg felöltéséhez” olyan sugarat használhatnánk, amely a napfény összes hullámhosszát utánozza. Ehhez egy 250 MW-os, hangolható lézerre és lényegesen több energiára lenne szükség.

„Akár még tovább is mehetünk, és ezeket a hangolható lézereket kizárólag a földi élet jeleinek elleplezésére is felhasználhatjuk, amitől bolygónk csupán egy unalmas, lakatlan világnak tűnne (ez csak pár száz kW villamos energiát igényelne)" – írta Kipping egy e-mailes nyilatkozatban.

A tudós szavainak értelmében, ha nem vagyunk paranoiásak, igény esetén akár fel is hívhatjuk magunkra a figyelmet úgy, hogy nagyon mesterségesnek tűnő jeleket küldünk az űrbe. Létezésük esetén más civilizációknál is születhettek már hasonló felvetések, és ez kulcsot adhat a kezünkbe a felfedezésükhöz.

A kutatók úgy látják, hogy egyszerű kialakításuk okán nagyon is érdemes hasonló, „művi” szignálok után nyomozni a Kepler adatai között.