Erős jel érkezett egy szomszédos naprendszerből
A dolog pikantériáját fokozza, hogy a forrásként azonosított csillag körül legalább egy Neptunusz méretű bolygó cirkulál.

A SETI Institute csillagászai „erős jelet” észleltek a Földtől 95 fényévre található, HD164595 névre keresztelt csillag irányából.

Legalább egy Neptunusz-méretű bolygó biztosan kering az égitest körül.

A dél-oroszországi Zelencsukszkaja (oroszul Зеленчукская) városban telepített RATAN-600 rádióteleszkóp detektálta az effektust.

A SETI elmélete szerint, ha a szignál egy minden irányba kisugárzó jeladó felől ered, az egy fejlett civilizáció jelenlétére utalna, amely képes az egyik közeli csillag energiáját kommunikációra és hajtóerőre is felhasználni, írja Centauri Dreams nevű blogjában Paul Gilster, író. Sok teória létezik arra, hogy egy civilizáció miért is küldene szét egy ilyen jelet az univerzumba, melyek közül az „itt vagyunk”, a „dicső napjainkat éljük”, a „viszlát” és a „segítség!” kifejezések által fémjelzett feltételezések a legnépszerűbbek.

Azért jobb, ha nem éljük túlságosan bele magunkat, hogy társaságra leltünk.

Nick Suntzeff, a Texas A&M University asztronómusa az Ars Technicának úgy nyilatkozott: nem volna meglepő, ha csupán saját magunkat hallanánk vissza, mivel a szignált a rádióspektrum azon részén sikerült kézre keríteni, amelyet a hadsereg a földi állomások és a műholdak közötti kommunikációra használ.

Szeptember 27-én, a mexikói Guadalajarában, a 67. Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mindenesetre ez a felfedezés is terítékre kerül majd.

„Nem állíthatjuk, hogy ezzel a megfigyeléssel egy földönkívüli civilizációra bukkantunk volna – írja Gilster. – Csak annyit mondhatunk, hogy a jelzés figyelemre méltó, és érdemes további vizsgálatokat végezni rajta.”