Tovább késik a Hubble űrtávcső utódjának kilövése
A NASA szerint egyáltalán nem az alkotóelemek állapota miatt halasztják el folyamatosan az útnak indítását.

Amint arról a NASA egy nemrég megtartott sajtótájékoztatón beszámolt, a Hubble utódjának szánt James Webb űrteleszkópot (JWST) a tervezettnél később fogják felbocsátani az űrbe.

Az obszervatórium útnak indítása eredetileg 2019 márciusa és júniusa közé volt beütemezve.

A JWST felbocsátása kívül fog esni az időkereten. Az új előirányzott dátum 2020 májusa.

Ugyan a távcső egyes komponenseinek állapotán nincs kifogásolni való, a beszállító cégnek, avagy a Northrop Grummannek még több időre van szüksége az integrálásukhoz és a környezeti teszteléshez. A NASA várhatóan idén nyáron fel fog állítani egy független testületet, amely az események nyomon követése közben folyamatosan ajánlásokat fog tenni az űrügynökségnek az indítási ablak kijelölése érdekében.


Sokan azt gyanítják, hogy a bejelentés nem teljesen független az USA elszámoltatási hivatalának (GAO) korábbi feltételezésétől, amely szerint effektív technikai problémák állnak a csúszás hátterében, és hogy a projektre elkülönített nyolcmilliárd dollár (kb. 2000 milliárd forint) nem biztos, hogy elég lesz. Márpedig a forráskeret áttöréséhez bizony újraengedélyeztetésre lesz szükség.

A teleszkóp fellövését egyébként már többször elhalasztották, és nem lehetetlen, hogy a késleltetések száma csak gyarapodni fog.

Meg kell említeni ugyanakkor, hogy a JWST egy elképesztően komplex és kifinomult szerkezetű építmény.