Elszállt a Hubble vezérlőrendszere
Több mint három évtizede legyártott fedélzeti számítógépének meghibásodása miatt csütörtököt mondott a Hubble űrteleszkóp.

Műszaki hiba miatt felmondta a szolgálatot a Hubble űrteleszkóp. A sokat látott távcső műszereit egy, az 1980-as években gyártott számítógép vezérli, és az üzemzavart vélhetően egy meghibásodott memóriakártya okozta. A vasárnap felmerült probléma megoldásán azóta is dolgoznak a NASA marylandi szakemberei, de erőfeszítéseik mostanáig kudarcot vallottak. Jelenleg az operátorok azon ügyködnek, hogy a tartalék memóriakártyához kapcsolják a komputert. Amennyiben így sikerül ismét életet lehelni a rendszerbe, egy egy napos tesztüzemet még mindenképpen le kell majd folytatni, mielőtt a Hubble folytathatja az univerzum tanulmányozását.

Bár 1990-es beizzítását követően szoftverfrissítési vagy helyreigazítási célokból már több asztronauta ellátogatott a berendezéshez, minden igyekezet ellenére mára már nyilvánvalóvá vált, hogy a Hubble felett kezd eljárni az idő. Szerencsére a szakemberek már régóta fel voltak készülve arra, hogy a veterán távcsövet egyszer kénytelenek lesznek kivonni a forgalomból, és tulajdonképpen már az utódlásáról is gondoskodtak.

Az ikonikus ős küldetésének örököse a James Webb Űrteleszkóp lesz, amelynek űrbe bocsátására több éves halasztgatásokat követően remélhetőleg idén már tényleg sor kerül majd. A Hubble felélesztését célzó kísérletek ezzel együtt továbbra is folytatódni fognak, és nem kizárt, hogy valamennyi időre talán még a későbbiekben is munkára lehet majd fogni a nagy múltú szerkezetet.