Egy zsák pénzt kapnak a legmerészebb űrprojektek
A NASA díjazza azokat a látszólag „hóbortos” ötleteket, amelyek hébe-hóba vadonatúj távlatokat nyithatnak meg az emberiség számára.

National Innovative Advanced Concepts (NIAC) programja keretében a NASA minden évben pénzzel támogatja a „legőrültebb” űrprojekteket, és hát a folyó esztendő sem kivétel ez alól.

Az űrügynökség épp a minap tette közkincsé az I. Fázisban kiválasztott 13 koncepció listáját, amelyek közül is az egyik legérdekesebb elgondolás űrhajókká változtatná az aszteroidákat. A RAMA (Reconstituting Asteroids into Mechanical Automata) Projekt Jason Dunn ötlete volt; Dunn a Nemzetközi Űrállomásra kitelepített 3D-nyomtatót kifejlesztő, Made In Space nevű cég társalapítója. A RAMA Projekt célja, hogy analóg komputereket és egyéb mechanizmusokat küldjön fel az űrbe, hogy aztán ezek egy kisbolygóval találkozva önálló űrjárművé alakítsák át az égitestet. Az újdonsült szerkezetekkel például a Földre potenciális veszélyt jelentő objektumokat is le lehetne téríteni a pályájukról.

Egy másik tervezet autonóm víz alatti drónokat gyártana, amelyek a jeges holdak vulkánjain keresztül merülnének alá a bolygók középpontja felé.

Van ám egy olyan elképzelés is, amely fémhabzsoló, majd pedig az anyagot „recikláló” mikrobákkal javítaná meg a kozmikus térben elromlott használati tárgyakat.

Mások vékony, papírsárkány-szerű alkalmatosságokat bocsátanának az éterbe, hogy az alacsony Föld körüli pályán keringő űrszemetet eltávolítsák a környezetünkből.

Ezek az I. Fázison túljutó projektek 100 ezer dolláros támogatást kapnak a NASA-tól, hogy a következő kilenc hónapban megvalósíthatósági hatástanulmányt készíthessenek. Mindazok, akik be tudják bizonyítani, hogy az ötletük nem csupán amolyan tudományos-fantasztikus ábránd, a rákövetkező két évre még további 500 ezer dollárt nyerhetnek a koncepciójuk továbbfejlesztéséhez.

2015-ben a NASA hét projektet tartott méltónak a félmillió dolláros hozzájárulásra; ezek közül az egyik például napenergiával hajtva gürcölő robotokat szándékozott felküldeni a Hold felszínére. Az intézmény azért invesztál ennyi pénzt e látszólag kivitelezhetetlen projektekbe, hogy „kijjebb tágítsa a korlátokat, és új megközelítéseket fedezzen fel” a jövő űrkutatása számára.