Átadták a Festo legújabb gyáregységét Budapesten
Csütörtökön tartották a Festo nagyméretű munkahengerek gyártására szakosodott, 3 milliárd forint beruházással épült legújabb gyáregységének avatóját.

Hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt bő harminc évben a német Festo magyarországi leányvállalata: a kezdetben 800 négyzetméternyi területen működő és 30 munkatársat foglalkoztató cég mára mintegy 46 ezer négyzetmétert foglal el az óbudai Csillaghegyi úti telephelyén, és több mint 1000 dolgozónak közvetlenül, számos hazai kis- és középvállalatnak pedig közvetve ad munkát. Ez a fejlődés érkezett október 1-jén egy újabb jelentős mérföldkövéhez, amikor hivatalosan is átadták a nagyméretű munkahengereket előállító, mintegy 170 főt foglalkoztató és a legmodernebb technológiákkal felszerelt legújabb gyártócsarnokot.

Folyamatos fejlesztés, stratégia és jövőkép

A gyáregység alapkövét tavaly július 25-én tették le – ezzel egyidőben kötötték meg a vállalat és a magyar kormány közötti stratégiai megállapodást –, a termelés pedig alig egy évre rá, idén nyáron indult el az új létesítményben. Az Európában a németországi után a legnagyobb gyártóbázison mintegy 12 millió euró értékben ruháztak be az elmúlt évben, és a jövőben további fejlesztések várhatók – akár már idén elindulhat a most átadott gyártóegységgel szomszédos területen egy új csarnok felhúzása.

A megnyitóünnepségen tartott beszédében Wilfried Stoll, a Festo egyik tulajdonosa a fenntartható vállalatfejlesztést nevezte a cégcsoport egyik legfontosabb feladatának az elkövetkező évtizedekre. Szavai szerint az évente bevezetett mintegy száz új termék, az ezzel kapcsolatos innovációk a hosszú távú gondolkodás, a kiszámítható működés és a folyamatos fejlesztés eredményei. A Festo-termékek alapvető jellemzője a jövőben is a kompetencia, az egyszerűség, a hatékonyság és a megbízhatóság lesz.

Ansgar Kriwet, a Festo globális értékesítési vezetője a vállalatcsoport stratégiájának és jövőképének felvázolásakor az ipar 4.0, azaz a valóságos és a virtuális (ipari) világ összekapcsolásában játszott aktív szerepet emelte ki. Ebben az egyik fő inspirációt a bionika, azaz a természettől való interdiszciplináris tanulás adja. A Feto egyik fő kutatás-fejlesztési területének számító bionika legújabb eredményét, az ultrakönnyű és együttműködésre képes pillangót repülés közben is bemutatták az avatón.

90 év szakértelme több mint 30 éve Magyarországon

Az 1925-ben alapított és máig is családi tulajdonban lévő Festo cégcsoport a pneumatikus és villamos automatizálás csúcstechnológiáját képviseli világszerte. 60 országban működtet saját leányvállalatot, tucatnyi országban pedig termelés is folyik. Képviseleteivel együtt 176 országban közel 18 ezer dolgozót foglalkoztat. Tavaly árbevétele elérte a 2,45 milliárd eurót, amelyből 9 százalékot kutatás-fejlesztésre fordít.

A német anyavállalat 1992-ben alapította meg – a hazai automatizálás akkori egyik elsőszámú zászlóvivőjével, az MMG Automatika Művekkel való sokéves szoros együttműködés folytatásaként – a Festo AM Kft.-t. Az eredetileg összeszerelésre szakosodott vállalkozás termelőkapacitása azóta több jelentős lépcsőben bővült, és mára a Festo levegő-előkészítő temékeinek, vákuumtechnikai programjának, szelepeinek és a most átadott termelőegységgel nagy munkahengereinek meghatározó gyártójává vált a budapesti III. kerületi Csillaghegyi út két oldalán elterülő sokhektáros telephelyein. A magyar vállalatnak a kutatás-fejlesztésben is fontos szerep jut azzal, hogy több mint hatvan magyar mérnök vesz részt a Festo sűrítettlevegő-egységeinek és az azokhoz kapcsolódó technológiáknak a fejlesztésében – mondta Szövényi-Lux Márton, a Festo hazai értékesítő cégének ügyvezető igazgatója.