A jövőt alkotják a Festo technológiagyárában
A közelmúltban lezajlott számos fejlesztéssel a scharnhauseni globális termelési központ az ipar 4.0 koncepció kereteibe illeszkedik – erről a helyszínen győződhettek meg a nemzetközi szaksajtó képviselői a Festo múlt heti sajtóeseményén.

18 országból érkeztek újságírók a december 2-án és 3-án megrendezett, sorrendben 14. nemzetközi sajtókonferenciára, amelynek most először adott otthont a pneumatikus és villamos automatizálás terén világszerte fajsúlyos szereplő Festo scharnhauseni egysége. A Stuttgarthoz közeli gyár, amely az 1925-ben alapított és máig is családi kézben lévő vállalatcsoport esslingeni központjától csupán néhány kilométerre fekszik, a szelepek, szelepszigetek és elektronikák vezető termelőegységévé lép elő. Scahrnhausenben ugyan több mint 10 éve folyik termelés, de az elmúlt időszak átgondolt fejlesztései vezettek oda, hogy mára a 66 000 négyzetméter hasznos alapterületű, 1200 dolgozót foglalkoztató technológia-(i) gyár döntő impulzusokat szolgáltat a jövő automatizálásához. Produktív, karcsú, energiahatékony folyamatok, kiváló termékminőség, vevőorientáltság és fenntartható, környezettudatos termelés a legfőbb jellemzők, amelyekkel a Technolgiefabrik Scharnhausen már ma a holnap termelését reprezentálja.

Ipar 4.0 a gyakorlatban

A négy alaptevékenységre (szerelés, fémmegmunkálás, elektronikai gyártás és vevőspecifikus megoldások előállítása) összpontosító scharnhauseni üzemével a Festo olyan aktuális kihívásoknak kíván megfelelni, mint például az ipar 4.0 koncepciójának követése. Az ipar 4.0 elnevezés még nem is létezett, amikor a vállalatcsoport már 2010-ben automatizálási fejlesztéseinél a mára negyedik ipari forradalomnak tekintett koncepció szerint járt el. A Festo a jövő gyárának kihívásait AGILE 4.0 programjának négy alappillérére támaszkodva törekszik megoldani. Az összetételben az A (architecture) a rugalmas, öntanuló rendszerek digitális hálózatba kapcsolását takarja, a G (genaral business modell) az új gazdasági elvek és vállalatvezetési technikák alkalmazását jelenti, az I (innovations) a 4i, azaz innovatív, intelligens, integrálható és internetképes termékekre utal, az LE (learning, knowledge, training) pedig a technológia, az ember és az oktatás összefonódását jelképezi – mondta el Eberhard Veit, a Festo igazgatótanácsának elnöke a sajtórendezvény „A Festo az ipar 4.0 útján” címmel tartott nyitóelőadásában.

Az ipar 4.0 számos, a kiberfizikai gyártórendszerekre, a résztvevők hálózatba kapcsolására alapozó víziója napjainkban realitás Scharnhausenben. Például egy szerelési munkahely dolgozója biztonságos interakciók közepette rugalmas robottal működik együtt, amely az ergonómiailag kedvezőtlen szerelési műveleteket átveszi az embertől. Miután a kísérleti projekt beváltotta a várakozásokat, a közeljövőben további munkahelyek felszerelését tervezik kollaboratív robotokkal. Egy teljes körű energiaátláthatósági rendszer minden energiaáramlást és -felhasználást követhetővé tesz, és segítségével minimalizálható az energiafelhasználás. Egyébként az üzem áramszükségletének mintegy 20 százalékát újrahasznosítási folyamatokkal saját előállításból fedezi. A fejlesztésben és a gyártásban a legmodernebb technológiákat alkalmazzák, a karbantartók számára például a megszokott szerszámokon felül a tabletjük jelenti a legfőbb segédeszközt, amelyen egy applikáció segítségével rövid idő alatt, közvetlenül a helyszínen ismerhetik fel és küszöbölhetik ki a zavarokat – tájékoztatott a termelőegység bejárása során Stefan Schwerdtle, a scharnhauseni globális gyártóközpont vezetője.

Műszaki kompetencia 4.0

Amikor ipar 4.0-ról beszélünk, többnyire a negyedik ipari forradalom technológiai kihívásairól esik szó. Pedig hasonlóan nagy súllyal esnek a latba a folyamatokban résztvevő emberek, a jól képzett munkaerő. Az ipari termelés újszerű keretei között szükségszerűség az interdiszciplináris tudás átadása, a munkavállalók alkalmazkodóképességének, nyitottságának fokozása, vagyis a műszaki kompetencia 4.0 megteremtése.

A holisztikus szemléletű képzés integrálódik a gyártási folyamatba – mondta el az ipari 4.0 oktatási és továbbképzési konzekvenciáival foglalkozó előadásában Klaus Zimmermann, a Festo Didactic üzletágának kereskedelmi vezetője. Az ezekkel kapcsolatos kihívásoknak Scharnhausenben a 220 négyzetméteren kialakított, 12 állomásos oktatógyárában kívánnak eleget tenni, ahol a dolgozók maximálisan egyénre szabott képzése valósulhat meg.

Együttműködés minden szinten

Zusammen.Wirken – hangzik a scharnhauseni technológiai gyár vezérmondata, azaz az egyes termelési területeket átfogó kooperáció, szoros együttműködés áll a gyár felépítésének, működésének középpontjában, velősen fogalmazva a célok csak együtt érhetők el. Ezt már a tervezési fázisban is érvényre juttatták, amikor a beszerzés, a fejlesztés, az IT, a logisztika, a termelés és a humán menedzsment együtt dolgozott a komplex üzemi architektúra rövid idő alatti kidolgozásán és megvalósításán. Az egyes termelési szintek ésszerű layoutját 3D-s modellezés segítségével alakítják ki. A Festo saját elemeivel működtetett, az egyes szinteket demonstráló több emeletes terepasztalon a munkaterületek gépekkel, termelőeszközökkel, kiszolgálóegységekkel való berendezésében az objektumok 3D-s nyomtatott modelljeit hívják segítségül.

A központi elhelyezkedés és a kiváló infrastruktúra optimális lehetőséget teremtett a scharnhauseni gyártóüzem bekapcsolására a Festo esslingeni központja, a dolgozók élettere és a világszerte megtalálható vevők jelentette hálózat „vérkeringésbe”. A nem is olyan távoli tervek szerint a gyártás teljes egészében átköltözik Esslingenből Scharnhausenben, viszont a vállalatcsoport központja, vele az admisztráció, a kutatás-fejlesztés, a projektmenedzsment, az értékesítés és számos más kiszolgálóegység továbbra is a nagy múltú helyszínen marad. Ez a szervezeti átalakulás a szintén az ipar 4.0 alapelvei szerint optimalizált értékteremtési láncra, ezzel a kiszállítási időkre is jelentős jobbító hatással van. Az újraszervezett logisztikával például egyes termékeknél a különböző telephelyek közötti szállítással 32 kilométerre duzzadt termelés közbeni anyagáramlást mindössze 240 méterre sikerült csökkenteni – emelte ki Stefan Labonde logisztikai vezető.

Tények, számok
A Festo AG a világ 176 országában van jelen, ebből 61 országban önálló leányvállalattal képviselteti magát. Ügyfeleinek száma világszerte eléri a 300 ezret, akiket csak katalógustermékekből mintegy 35 ezer változattal szolgál ki. A tavalyi adatok szerint árbevétele 2,45 milliárd euró volt, és 17 800 dolgozót foglalkoztatott 250 telephelyen. Tíz globális gyártóközpontja közül a harmadik legnagyobb Budapesten található. A termékforgásra jellemző adat, hogy a vásárlók kiszolgálására szakosodott központjaiból csak Németországon kívülre átlagban óránként 3500 termék indul útnak a rendeltetési helyre.