Delta robotrendszer vezérlőszekrény nélkül
Gépek és berendezések decentralizált automatizálással – ez az elképzelés a Festo CPX automatizálási platformjával már valósággá válhat. A villamos és pneumatikus automatizálási technológia jól ismert gyártója egy olyan fejlesztési projektet mutat be, amelyben a CPX vezérli a delta kinematikát.

A Cama olasz csomagológép-gyártó egy vezérlőszekrény nélküli oldalrakodóval jelentkezett az Interpack szakkiállításon még 2014-ben, ezzel technológiai előnyre tett szert. Ebben a csomagológépben a Festo CPX automatizálási platformja volt a vezérlő, amely integrálta az összes pneumatikus és villamos vezérlőláncot, ezzel új távlatokat nyitott a gép- és berendezéstervezők számára a gyártósorok elrendezésének kialakításakor. Így több hely és nagyobb rugalmasság marad más részegységek gyártósorba integrálására.

Robotvezérlő CPX-szel

A fejlesztési projekt a nagy sebességű EXPT handling (anyagmozgató) rendszerre, a CPX-egységre és az új EMCA integrált hajtásra támaszkodik. A háromdimenziós mozgást végző delta kinematikájú robot percenként több mint 100 munkaciklust hajt végre. A Codesys vezérlővel ellátott CPX automatizálási platform integrálja a teljes elektropneumatikus vezérlőláncot és robotvezérlést. A forradalmi újdonság ebben a robotvezérlés a CPX-szel. Az eredetileg egyszerű be-, illetve kimenettel rendelkező szelepszigetnek tervezett egységből a Festo egy minőségileg új rendszert hozott létre. Az IP65/67-es védelemnek köszönhetően a vezérlő és a delta robot most először működik vezérlőszekrény nélkül.

A fejlesztési projekt szempontjából még döntő jelentőségű az EMCA villamos hajtás az integrált karbantartásmentes, IP54/65 védettségű EC-motorokkal. A kefe nélküli DC-motorok abszolútpozíció-útadójukkal, saját integrált szabályozójukkal, teljesítményelektronikájukkal, iparibusz-interfészükkel a CPX-szel együttműködve szükségtelenné teszik a vezérlőszekrényt.

Nagy sebességű EXPT handling rendszer

Az EXPT handling rendszer a Festo standard terméke. Zárt, piramis alakú merev szerkezetének köszönhetően kis tömegeket nagyon nagy dinamikával képes mozgatni. A zárt szerkezet három kettős rúd segítségével jön létre, amelyek biztosítják, hogy a robot megfogó-tartó eleme mindig vízszintes helyzetben legyen. A tengelyek és motorok rögzítettek. A delta kinematika jobb hozzáférhetőséget kínál a munkatérben, mint a hagyományos derékszögű vagy Scara-rendszerű robotok.

Virtuális üzembe helyezés

Első lépésként egy virtuális berendezést kell egy Ciros-szimulációban létrehozni. A Festo Didactic Ciros-szimulációja a robot modelljét importálja a CAD-rendszerből. A virtuális összetevőket ezután fokozatosan valódiak váltják fel.

A Festo Didactic Ciros-szimulációjának használatával a még meg sem valósult rendszer viselkedését lehet tanulmányozni. Ez azt jelenti, hogy a vezérlő már fejleszthető és tesztelhető a teljes berendezésre, ami javítja a minőséget, csökkenti az üzembehelyezési időt, és kijelöli az utat az ipar 4.0 számára. A jövőben az AML (Automation Markup Language) válik az ipar 4.0 adatcsere-formátumának szabványává e szimulációknál.

A virtuális üzembe helyezéssel felszerelkezve az ipar 4.0 OPC-UA interfésze vagy a dolgok internetje (IoT) és a Codesys V3 Softmotion transzformációs modellek az automatikus kalibrációval, az EXPT a CPX/EMCA fejlesztési projekttel szélesre tárják a kaput az ipar 4.0 előtt.