Repülő megfogógömböket is kiállított a Festo
A jövő munkahelye tekintetében nyit meg új lehetőségeket az az önálló manőverezésre, tárgyak felvételére és továbbítására képes repülő szerkezet, amelyet sok más újdonsággal együtt a Festo bemutatott a Hannoveri Vásáron. A vállalat kiállítási standján jártunk.

A most zajló, negyedikként emlegetett ipari forradalom, a német terminológiában ipar 4.0-nak nevezett átalakulás jelentőségét az április végi, az Integrált ipar – a megoldások felfedezése jelmondatot választó Hannoveri Vásár is hangsúlyozta. A világ legnagyobb ipari vásárán számos kiállító azokat az új iparági technológiáit mutatta be, amelyek a hálózatba kapcsolt ipar gyakorlati megoldásához segítenek hozzá.

Főként ilyen fejlesztéseket vitt a Festo is a közel 1300 négyzetméteres hannoveri vásári standjára, ahol a vállalat alapkompetenciáját jelentő pneumatikai újdonságokon felül a folyamat- és gyártásautomatizálás szinte valamennyi területére kiterjedő fejlesztéseket láthattak az érdeklődők. Élénk érdeklődés övezte a Bionic Learning Network elnevezésű bionikai kutatási hálózat projektjeit, amelyek fejlesztési platformokként működnek, és a legkülönbözőbb technológiákat és alkotóelemeket foglalják magukban. Idén elsősorban az új gyártási technológiákat, például a digitális gyártást, valamint a könnyű szerkezeteket kutatják.

A pókok szálszövését utánozza

Az állatvilágban lenyűgöző formákat találhatunk, például a pókok és a hernyók elképesztő szerkezeteket hoznak létre szálszövéssel. Ez inspirálta a 3D Cocooner berendezés kidolgozását, amely a hernyókhoz hasonlóan karcsú formákat és egyedi, könnyű struktúrákat sző üvegszálból. Egy kezelőrendszer gondoskodik a szálképző fej pontos irányításáról. Ezután a ragadós üvegszálfonatok laminálása következik UV-re keményedő gyanta használatával, majd a szálak összekapcsolása az összetettebb szerkezetek létrehozásához.

Más 3D-s nyomtatási folyamatoktól eltérően ezek a szerkezetek nem rétegekben jelennek meg a felszínen, hanem szabadon jönnek létre a háromdimenziós térben. A 3D Cocooner esetében a virtuális tervezési program közvetlenül adja át egy termék gyártási utasításait az eszközszintnek. A digitális lánc ezáltal követlen a kezdeti koncepciótól a késztermékig anélkül, hogy keresztül kellene mennie a szokásos értékesítési, gyártási és logisztikai csatornán.

Beltéri GPS-szel tájékozódik

Egy másik kiállítási darab, az úgynevezett FreeMotionHandling önállóan repülő megfogógömböket jelent. A beltéri repülő tárgy egy ultrakönnyű karbonszál gyűrűt tartalmaz nyolc adaptív propellerrel, amelynek közepén integrált megfogóelemmel felszerelt elforgatható héliumgömb található. Az intelligens fedélzeti elektronikának és beltéri GPS-nek köszönhetően a gömb önállóan manőverezik bármely kívánt irányban, valamint képes a tárgyak felvételére és a megfelelő helyen történő letételére. Az emberi operátor bármikor biztonságosan és problémamentesen interakcióba léphet a repülő tárggyal.

Ez új lehetőségeket nyit meg a jövő munkahelye tekintetében: az ilyen gömbök lebegő támogató rendszerként képesek az emberek kiszolgálására – például a fej fölött vagy szédítő magasságban végzett munkák esetén, illetve a nehezen hozzáférhető helyekre történő szállításban. A gömb 180 fokban elforgatható a megfogóelem szabad orientálása érdekében a tér minden irányában. Amikor a gömb megközelíti a megfogandó tárgyat, két beépített kamerája révén megtervezi saját jövőbeli mozgását.

Kimagasló eredmények
A több mint 50 éves múltra visszatekintő, a Stuttgarthoz közeli esslingeni székhelyű családi vállalat a gyártás- és folyamatautomatizálás világszerte elismert szakértője. A Festo szakértelme a levegővel történő mozgatáson, azaz a pneumatika innovációin felül mára az elektromos hajtástechnikára, az ipar 4.0 követelményeinek is megfelelő automatizálási rendszerekre, valamint az oktató és képző programok egyedülálló választékára és a bionikai fejlesztésekre is kiterjed. Világszerte mintegy 300 ezer ügyfelének szállít megoldásokat több mint 200 ágazatban. A 2015-ös üzleti évben bevétele elérte a 2,64 milliárd eurót (ez közel 8 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest), miközben közel 19 ezer dolgozót foglalkoztatott az egész világon megtalálható 250 leányvállalatánál. 8 százalék körüli annak az aránya, amely részt a vállalat éves forgalmából tavaly a kutatás-fejlesztésbe visszaforgatott, és a folyamatosan jelentős k+f-ráfordítás eredménye az évi mintegy száz új termék, illetve a világszerte eddig bejegyzett 2600 szabadalom – mondták el a vállalatvezetés képviselői a Hannoveri Vásár nyitónapján szervezett sajtókonferencián.