Inert gázok szabályozása proporcionális szelepekkel
A folyamatautomatizálásban használt proporcionális szeleptechnológia jelentős rugalmasságot és minőségi szabályozási eredményeket kínál. A Festo átfogó megoldása a Boehringer Ingelheim új technológiai központjában megmutatja, mire képes ma a modern pneumatika. A projektet jelentősen felgyorsította a Festo-csapat és a gyógyszeripari vállalat automatizálási szakemberei közötti szoros kommunikáció.

Biberachban, a Boehringer Ingelheim világszerte legnagyobb kutatási és fejlesztési központjában egy új technológiai centrum segíti az innovatív gyógyszerészeti hatóanyagok gyártását. A 2700 m2 alapterületű kísérleti létesítményben összesen 15 kémiai reaktor szállítja a szükséges anyagmennyiségeket. Az új technológiai központ méreteiről a Festo által szállított termékek alapján is fogalmat alkothatunk: 12 inertgáz-állomás, 40 CPX-MPA szelepsziget a folyamatszelepek vezérléséhez és mintegy 200 automatikus golyóscsap és elzáró csappantyú érkezett a pneumatikus automatizálás szakértőjétől.

Proporcionálisan szabályozott gázok

A csúszógyűrűs tömítések ellátása az új technológiai központban is Festo proporcionális szelepekkel, átfolyásmérőkkel és nyomásérzékelőkkel történik. A CPX és az integrált terepibusz-csomópont segítségével a folyamatirányító rendszerhez csatlakozó MPA szelepsziget lehetővé teszi a tömítés gázfogyasztásának központi felügyeletét és a belső tartálynyomástól függő nyomásszabályozást. Ez a folyamatos állapotfelügyelet csökkenti a karbantartási igényt. Mivel a hatóanyagok gyártása során éghető oldószereket használnak, a reaktorok, centrifugák és szárítószekrények számos folyamata inert légkörrel működik.

Míg az argon és a nitrogén szabályozásához az eddigi rendszerekben három, külön csővezeték-hálózatokkal, szabályozószelepekkel és átfolyásmérőkkel rendelkező nyomásfokozatra volt szükség, az új rendszerben kompakt VPPM proporcionális nyomásszabályozó szelepek vették át a feladatot, rendkívüli hatékonysággal. Nagy szabályozási tartományuknak köszönhetően két nyomásfokozat elegendő. A lehető legkisebb beépítési tér igénybevétele érdekében a Festo VPPM proporcionális nyomásszabályozó szelepeit egy MPA szelepszigetbe integrálták.

Állandóan szemmel tartott folyamatok

A Festo proporcionális szeleptechnológiájának integrálásával a Boehringer Ingelheim egy sor előnyt élvez. A VPPM multiszenzoros vezérlése integrált nyomásérzékelőkkel és PID-szabályozókkal kiváló szabályozási eredményeket és stabil szabályozási viselkedést tesz lehetővé. Az, hogy a kapcsolószekrény nem a reaktorhelyiségben, hanem a technológiai folyosón kapott helyet, megtakarítást jelent a robbanásvédelem terén.

Gyakran egészen apró megoldások is alkalmasak arra, hogy összességében számos előnyt hozzanak magukkal. Így például a kisebb, maximum 1/2" névleges átmérőjű rozsdamentesacél csöveket egyszerűen beszerelhető és kedvezőbb árú tömlőkre lehetett lecserélni. A proporcionális szelep áramellátása és a Profinet buszrendszer felé történő jelátvitel közvetlenül a szelepszigeten keresztül történik. Így nincs szükség terepi kábelezésre.

Funkcionális, rugalmas, költséghatékony

A rendszer ma már sokkal rugalmasabban és egyszerűbben vezérelhető. Ezenkívül a Boehringer Ingelheim a telepítési költségeket is csökkenteni tudta az eddig alkalmazott technológiához képest. Az átfogó megoldásként kifejlesztett és leszállított Festo proporcionális szeleptechnológia funkcionálisan, rugalmasan és költséghatékonyan gondoskodik a gyógyszeripari vállalat technológiai központjában zajló inertizálási folyamatok tartós hatékonyságáról. Ez a CPX automatizálási platformmal együtt kompakt megoldást képez. A mindenkori rendszerrészben fennálló gázelőnyomás mérését egy CPX nyomásmérő modul végzi. Az így elért, az egész területet lefedő felügyelet számtalan új diagnosztizálási lehetőséget nyit meg az eddigi megoldásokhoz képest.