Tiszta látás, szabad légzés piezotechnológiával
Kis energiafogyasztásának, csendes működésének és hosszú élettartamának köszönhetően az ISO-tanúsítvánnyal rendelkező piezoszelepes technológia ideális a gyógyításban való felhasználásra. 

A pneumatikus automatizálási technológia számos alkalmazásban segítséget nyújt az orvosok és a betegek számára a lélegeztetőgázok mérésétől és szabályozásától egészen az aneszteziológiáig és a bonyolult szemműtétekig. A Festo modern piezotechnológiája lehetővé teszi egyes fontos funkciók kompakt rendszerbe történő integrálását – és már ISO-tanúsítvánnyal is rendelkezik.

A legtöbb ember ritkán gondol a légzésre addig, amíg légzőszervi megbetegedés nem alakul ki nála. Általában hosszú folyamat vezet el az egyszerű köhögéstől a hörghurutig, illetve a krónikus légúti megbetegedésekig. Ha azonban a tünetek olyan erőssé válnak, hogy a normál légzés már nem elegendő a beteg testének oxigénellátásához, akkor helyhez kötött vagy hordozható lélegeztetőkészülékre lesz szüksége az oxigénterápia megvalósításához.

Az aneszteziológiában is kiváló teljesítményű, megbízható orvosi technológiára van szükség a lélegzés folyamatosságának fenntartásához. A pneumatikus automatizálási részegységek itt létfontosságú funkciókért felelnek. A Festo piezotechnológiás proporcionális szabályozói az integrált funkcionális megoldásokban nagy pontosságú adagolást és szabályozást tesznek lehetővé, és emellett hely takarítható meg, valamint a berendezés súlya is csökkenthető velük.

Garantált biztonság

Az EN ISO 13485 garantálja, hogy az orvostechnológiai eszközök megfelelnek a szigorú minőségi követelményeknek. A Festo személyre szabott orvostechnológiai megoldásai ezen szabvány szerinti tanúsítással rendelkeznek. „A lélegeztetőgépek alkatrészei esetében például tesztelni kell a használt közeggel – például oxigénnel és altatógázokkal – való kompatibilitásukat, míg a fogtechnikai komponenseknél arra kell ügyelni, hogy könnyen tisztíthatók legyenek. Arra is figyelmet fordítunk, hogy az esetleges veszélyek kiküszöböléséhez milyen további tényezőket kell számításba venni az alkatrészek gyártása során” – fejti ki Frank Jacob, a Festo orvostechnológiai és laboratóriumautomatizálási szervezeti egységének vezetője.

Automatizált lélegeztetés

A hatékony és kompakt piezotechnológia minden esetben – a légzés-, valamint az oxigénterápiától kezdve az intenzív ellátáson és az anesztézián keresztül a sürgősségi ellátásig és a mobil házi alkalmazásokig – megkönnyíti az orvosi ellátást. A Festo orvostechnológiai és laboratóriumautomatizálási részlege által kidogozott kis méretű, sokoldalú eszközök fejlesztése és egyedi adaptálása azt a célt szolgálja, hogy azok alkalmazások és ügyfelek széles köre számára megfelelőek legyenek.

A pneumatikus automatizálási technológia területén folytatott intenzív kutatásból és fejlesztésből nyert ismereteket (a know-how-t) felhasználják arra, hogy az orvostechnológiai eszközökhöz megbízható funkcionális megoldásokat alakítsanak ki. Amellett, hogy ezek segítik a lélegeztetési folyamatok automatizálását, feladatuk a belélegezhető levegő kikeverése is oxigénből, levegőből és altatógázokból.

Folyadékszabályozás a szemműtétek során

A piezoszelepes technológiát magukban foglaló funkcionális megoldások a szemműtétek finom folyamatait is optimalizálják. Ezen operációk során különböző folyadékokat és gázokat kell biztonságosan továbbítani. A proporcionális és piezoszelepek – mint például a Festo VEMR vagy VEMC eszközei – együttműködnek a beépített érzékelőkkel, így szabályozzák az üvegtest-csereoldat bevitelét, segítik a mikrorészecskék vákuumos eltávolítását, illetve biztosítják a meghajtást minden fajta sebészeti eszköz számára.

Mivel az orvostechnológia telepítéséhez rendelkezésre álló hely gyakran jelentősen korlátozott, a Festo kompakt kialakítású, többfunkciós, a csővezetékek mennyiségét csökkentő egységeket fejlesztett ki. Az érzékelő- és a pneumatikus kimenetek okos elrendezésének köszönhetően az azonnal telepíthető pneumatikus vezérlőegységek különösen kompakt kialakításúak.

Kis segítők

A piezoszelepes technológia a csekély energiafogyasztás, a csendes működés, a hőtermelés hiánya, a kis méretű és súlyú kialakítás, valamint a hosszú élettartam révén ideális a gyógyászatban való felhasználásra. Nem mágneses, és nem zavarja más orvosi technológiai eszközök működését. Egyre több orvostechnológiai alkalmazásban használják és értékelik nagyra a Festo piezoszelepeit, mint például az átfolyásszabályozásban a VEMR-t vagy a nyomásszabályozásban a VEMC-t. Rövid kapcsolási idejüknek és nagy pontosságuknak köszönhetően felbecsülhetetlen segédeszközök: az orvosok számára egyszerűbbé teszik a műtéteket, a betegeknek megkönnyítik az életüket.

A CPAP lélegeztető kicsi, könnyű, hordozható a mobilitáshoz és halk a komfort javításához: minderről a szabályozott szelepek gondoskodnak, amelyek az oxigén igény szerinti adagolásával elkerülik a felesleges fogyasztást