A decentralizált automatizálás elemei
Az ipar 4.0 keretei közé illeszkedő automatizálás szakértője, a német Murrelektronik választékából a Modlink MSDD szervizinterfészt, a Vario Square adatcsatlakozót, illetve az M23-as előszerelt csatlakozót mutatjuk be.

Murrelektronik Modlink MSDD szervizinterfészei a vezérléshez való egyszerű hozzáférést teszik lehetővé, ha a gépekben és berendezésekben diagnosztika vagy szervizelés válik szükségessé. A nagy előny: a kapcsolószekrény zárva maradhat, és az abban tárolt komponensek az előírt védettséggel üzemeltethetők. Ennek köszönhetően következetesen betarthatók az elektromos berendezések üzemeltetésére vonatkozó biztonsági előírások.

Kompakt megoldás

A Modlink MSDD moduláris rendszere egységes keretre épül (egyszeres és kettős keret), amelybe különböző betétek helyezhetők. Ennek alapján kiemelkedően nagy számú, 100 000 kombinációs lehetőség adódik. Ami fontos a tervezők számára: a beépítési méretek mindig azonosak. Ezt az exportra gyártó vállalatok értékelik igazán, hiszen rugalmasan tudnak reagálni az egyes országok adottságaira a ház átdolgozása nélkül – elég az adott országhoz illő betétet beszerelni. A Modlink MSDD bevált, a gyakorlatban kipróbált, a részletekig kiérlelt megoldás.

Különösen praktikusak azok a betétek, amelyeknél – valódi kompakt megoldásként – az egyszeres keretben csatlakozóaljzat és adatcsatlakozó is megtalálható. Különösen fontos e téren az elektromágneses összeférhetőség miatti árnyékolólemez, amely levezeti a fellépő zavarokat, így csökkentve a negatív elektromágneses hatásokat az adatok minőségére. Ez döntő fontosságú tényező a biztonságos kommunikáció szempontjából.

Elég egyetlen mozdulat

A gépalkatrészek összekapcsolása most egészen egyszerűen történik – a Modlink Vario Square, a Murrelektronik klasszikus szögletes dugós csatlakozóformátumú praktikus adatcsatlakozója segítségével. Elég egyetlen mozdulat a pneumatika, a folyadék és az energia össze- és szétcsatlakoztatására, akár nyomás alatt is, mégis megbízhatóan és cseppmentesen.

Az adatcsatlakozó főleg olyan gépekben és berendezésekben való alkalmazásra alkalmas, amelyekben az egyes elemek, így a kapcsolószekrény, az alkatrész vagy a szerszám közötti kapcsolatot gyakran kell oldani és zárni. A Modlink Vario Square könnyen kezelhető gyorsreteszelő rendszere ilyenkor jelentős időmegtakarítást kínál. A kábelösszefogást is szolgáló fogantyú öt különböző pozícióban rögzíthető – ahogy az adott alkalmazáshoz éppen előnyös.

A csatlakozóelem nyolc csatlakozóhellyel rendelkezik, amelyeket az alkalmazási eset függvényében pneumatikához, folyadékhoz és energiához lehet használni. Ez magas fokú modularitást tesz lehetővé. Energiaátvitelre a Murrelektronik alkalmas csatlakozótartozékokat kínál M12-es kábelekkel, eltérő pólusszámokkal és kódolásokkal. A teljesen fémből készült ház révén a Modlink Vario Square alkalmas a zord ipari környezetben történő felhasználásra.

Szervomotorok egyszerű tömített csatlakoztatása

Szervomotorok csatlakoztatására a Murrelektronik az előszerelt M23-as csatlakozókat kínálja, mégpedig csúcsminőségben. Ezek a csatlakozók abszolút tömítettek, ütés- és rezgésállók, könnyen szerelhetők és manipulációbiztosak. A vállalat évtizedek óta a legkiválóbb minőségben gyárt M8-as és M12-es csatlakozókat a szenzor-aktor szinthez. Az ezen a területen szerzett know-how szolgáltatta az alapot az M23-as csatlakozó fejlesztéséhez és gyártásához a szervoszabályzók és szervomotorok közötti interfészhez. Elmúltak azok az idők, amikor a motorcsatlakoztató vezetékeket sok külön komponensből kellett összeszerelni.

Aki a Murrelektronik előszerelt M23-as kábeleit használja narancs (tápkábel) vagy zöld (jelvezeték) színű kábelköpenyben, biztos lehet benne: a csatlakozók tökéletes csatlakoztatást tesznek lehetővé. Különösen fontos a beépített rezgésvédelem, amely gondoskodik arról, hogy a dugaszoló a legerősebb vibráció mellett is biztosan rögzített legyen, utánhúzás, huzalozási ráfordítás nélkül is. A praktikus kulcsfelület a szerelést – alkalmas nyomatékszerszám használatával – egyszerű feladattá teszi.

A Murrelektronik M23-as programjában újdonságot jelentenek a nyolcpólusú változatok, amelyek segítségével a nagy teljesítményű hajtások és szervomotorok is problémamentesen elláthatók.

Valamennyi M23-as változatára általánosan érvényes, hogy az EMV zavarjelzés a résmentes 360 fokos védőpajzs révén minimális mértékben marad ki. A külső kontúron lévő jelzőnyíl praktikus szerelési segédeszköz. Az M23-as meghajtókábelek további előnyös tulajdonsága a bordás tömlős csatlakozás, a Siemens-minőségű kiváló kábelek, valamint az olajiparban használatos, kiemelkedő tömítettséget biztosító anyagok. A Murrelektronik az igényekhez igazodóan 10 cm-es lépcsőkben gyárt, akár egyetlen darabtól kezdődően.