2023-ra lehet kész az amerikai lézerfegyver
Az ágyú drasztikus mértékben csökkentheti az ellenséges rakéták likvidálásának költségeit.

Amint azt az amerikai hadsereg kutatásért és technológiáért felelős helyettes államtitkára a múlt héten bejelentette, „az Egyesült Államok Hadserege lézerágyúkon dolgozik”. Mary J. Miller a Hazai Fegyveres Erők Bizottságának az Újonnan Megjelenő Fenyegetések és Lehetőségek Albizottsága előtt oszlatta el a kételyeket a Pentagon „műhelyeiben” jelenleg is zajló folyamatokról. A hírek szerint a lézerfegyvereket nem elsősorban offenzív célokra használja majd a hadsereg.

 A lézerprogram a „Megosztott Irányzású Tüzérségitűz-elhárító Lehetőségek" – magyarán a drónok, ágyúk, lövegek és rakétalövedékek semlegesítését célzó fegyverek – tárházát gazdagítja majd egy újabb eszközzel.

A jelenleg is folyó gyakorlat szerint a hadsereg rakétákat vet be a védelmi feladatok ellátásához.

Jó példa egy ilyen „elavult” rendszerre például Izrael Iron Dome nevű harceszköze is, amelyet a városokra kilőtt, olcsó, nem irányítható rakéták kiiktatására fejlesztettek ki a tervezők. A fegyver hatékony, csak ára van: két ellenrakéta költsége körülbelül 50 000 dollár, vagyis 50-100-szor drágábbak elhárítandó társaiknál.

Jóllehet, a lézeres rendszerek kifejlesztése óriási anyagi ráfordítást igényel, a használatuk már szerfelett költséghatékony, figyelembe véve, hogy az áruk lövésenként akár csupán 1 dollárig is leszorítható. Mindez a legkorszerűbb fegyverek és járművek védelméért cserébe már igazán nem nevezhető túl nagy beruházásnak. A tengerentúli haderő a lézerfegyvereket 2023-ra kívánja bevethető állapotba hozni.