Az autonóm fegyverekről értekeznek
Ugyan a teljesen önálló gyilkos rendszerekre még nem igen lehet példát találni, a harceszközök növekvő függetlensége súlyos kihívások elé állítja az emberiséget.

A szárazföldön, a tengeren és a levegőben is egyre több autonóm robottal találkozhatunk.

Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy nemsokára tökéletesen önálló fegyverrendszereket is alkalmazni lehet majd a halálos támadások végrehajtásához.

Az említett biztonsági környezettel kapcsolatos, jelenleg körvonalazódó kihívások felderítéséhez az ENSZ egyes hagyományos fegyverekről szóló egyezménye (CCW) keretében ezen a héten, április 11. és 15. között harmadik alkalommal tartják meg a Halálos Autonóm Fegyverrendszerekről (LAWS) szóló Szakértői Találkozót.

Paul Scharre, a Center for a New American Security (CNAS) főmunkatársa és Kelley Sayler, a szervezet társult tagja szintén részt vesznek az eseményen, amellyel kapcsolatban a következő sajtóközleményt tették közzé:

„Több mint 90 ország szakértői, illetve civil szervezetek ezen a héten az autonóm fegyverek kifejlesztésének és használatának megvitatása céljából tanácskoznak.

A találkozó fő törekvése az, hogy megalkossák a Halálos Autonóm Fegyverrendszerek definícióját, amely szisztémák alatt egyébként nagy vonalakban a célpontjaikat emberi engedély igénylése nélkül kiválasztó és megtámadó rendszereket kell érteni. Az értekezletek további célja, hogy meghatározzák a Halálos Autonóm Fegyverrendszerek és az egyéb rendszerek közötti fő különbségeket.

Bár általánosságban véve teljesen autonóm fegyverek még nem léteznek, a fegyverrendszerek önállósága folyamatosan növekszik, ami új jogi, erkölcsi, etikai, politikai és stratégiai kihívások elé állít bennünket.

A stratégiai stabilitás és a humanitárius megfontolások védelme érdekében fontos, hogy ezeken a területeken az államok továbbfejlesszék gondolkodásukat az idei ülésen.”