Interkontinentálisrakéta-leszedő rendszert tesztelnek
Az USA nem nézi ölbe tett kézzel, amint Észak-Korea egyre közelebb lopódzik az amerikai földrész nyugati partjaihoz lövedékeinek hatósugarával.

A Pentagon Missile Defense Agency (Pentagon Rakétavédelmi Hivatal) nevű részlege kedden végrehajtja az első olyan tesztjét, melynek keretében megpróbál semlegesíteni egy interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM). A lövedék egy észak-koreai „modell” másolata, és a Marshall Szigeteken (szigetcsoport a Csendes-óceánon félúton Hawaii és Észak-Korea között) a Ronald Reagan Ballistic Missile Defense Test Site-ról (Ronald Reagan Ballisztikusrakéta-védelmi Teszthelyszín) eresztik útnak. Az ABC News szerint sikerről akkor lehet majd beszélni, ha a Csendes-óceán fölött egy elfogó rakétával (interceptor) sikerül kilőni az objektumot. Ezt az interceptort állítólag 17-szer már kipróbálták egyéb lövedékeken is, melyek közül azonban egy sem volt ICBM.

Az ilyen tesztek elsődleges célja, hogy az Egyesült Államok megerősíthesse védelmi rendszerét az olyan „remetekirályságokkal” szemben, mint például Észak-Korea vagy Irán. A hírek szerint Észak-Korea csak idén idáig nyolc rakétát tesztelt, de egyik sem volt közöttük interkontinentális. Némi bökkenő ugyanakkor, hogy a The Associated Press azt állítja, a Pentagon interceptorának múltja kudarcokkal tarkított, minthogy 1999 óta 17-ből mindössze 9-szer tudta eltalálni a célpontot. Márpedig egyikük sem rendelkezett interkontinentális hatótávolsággal.