Saját magát találta el egyik rakétájával Észak-Korea
Épületeket is megrongált a meghibásodás miatt bekövetkezett szerencsétlenség.

Tesztelés közben egyik rakétájával Észak-Korea véletlenül eltalálta saját Tokchon nevű városát. Amint az most már köztudott, 2017. április 28-án a település mezőgazdasági zónájában meghibásodás miatt okozott katasztrófát a Hwasong-12-es lövedék. A becsapódási területről készült műholdképek tanúsága szerint több épület is károsodást szenvedett a robbanás miatt.

Január 3-án a The Diplomat nevű online híroldal számolt be a balesetről.

Az április 28-i esetben egy éppen tesztelt Hwasong-12 közepes hatótávú ballisztikai rakéta játszotta a főszerepet. A folyékony hajtóanyagú, egyfokozatú lövedék hatósugara 4500 kilométer, vagyis az USA fennhatósága alá tartozó Guam külbirtokot vagy az alaszkai Aleut-szigetlánc legtávolabbi csúcsát is el tudja érni. A Hwasong-12 Hawaiig vagy az amerikai szárazföldig nem képes elrepülni.

A kétfokozatú Hwasong-14 hatósugara viszont már szinte a teljes észak-amerikai kontinensre kiterjed.

A The Diplomat szerint miután egy föld alatti hangárból kigurult, a Hwasong-12 Észak-Korea Pukchang nevű repülőteréről kezdte meg a „próbarepülését”. A harceszköz 43 kilométeres magasságot elérve nyugati irányban összesen kb. 39 kilométer megtétele után csapódott be a bolygó szilárd felszínébe. A szatelitképek megerősítik, hogy legalább egy létesítmény megsemmisült, és egy óriási üvegház károsodásokat szenvedett a balesetben.

Áldozatokról nem érkezett hír.