Légibombázással válaszoltak az észak-koreai rakétára
Pedagógiai célzatú hadműveletüket az USA és a szövetségesei egyelőre nem az ország területén hajtották végre.

Amint az ismeretes, kedd reggel Észak-Korea átlőtt egy ballisztikus rakétát Japán felett. Szerdán, az észak-koreai erőszakra válaszul, Dél-Koreával és Japánnal vállvetve az Egyesült Államok Hadserege bombákat dobott a Szöultól keletre fekvő egyik kísérleti zónára.

A csendes-óceáni területet ellenőrző amerikai parancsnokság csütörtökön számolt be a bevetésről.

Kettő, a guami Andersen Air Force Base-ről felszálló B-1B bombázó, és négy, a japán Marine Corps Air Station Iwakuniról felszálló F-35B vadászgép a levegőben két japán F-15J-hez és négy dél-koreai F-15K-hoz csatlakozott, hogy aztán a Koreai-szigeten alakzatban áthaladva élesített bombákat vessenek a tesztterületre.

„Észak-Korea akciói fenyegetést jelentenek a szövetségeseinkre, a partnereinkre és a hazánkra is, és így a destabilizáló lépéseire ellencsapással fogunk válaszolni – fogalmazott egy nyilatkozatban Terrence J O'Shaughnessy tábornok, az Egyesült Államok Csendes-óceáni Légierejének parancsnoka. – Ez az összetett küldetés egyértelműen bizonyítja szövetségeseinkkel való szolidaritásunkat, és kihangsúlyozza egyre erősödő együttműködésünket e közös regionális fenyegetés elhárításának céljából.”

A 10 órás küldetés az Egyesült Államok harci és bombázó repülőgépeinek legfrissebb demonstrációja.

Észak-Korea a keddi provokatív küldetése után utólag figyelmeztetett, hogy ez volt az első lépés egy „csendes-óceáni hadművelet" kivitelezésében.

Ami a modern F-35B-t illeti, ez az első alkalom, hogy egy ilyen küldetésben felbukkan. Az „ötödik generációs" lopakodó pillanatnyilag a legfejlettebb repülőnek számít a Pentagon légiflottájában.

Példának okáért a gép radarokon csupán akkorának néz ki, mint egy madár, és így az ellenség csak nagyon nehezen tudja bemérni.

David H Berger tábornok, a US Marine Corps Forces Pacific főparancsnoka nyilatkozatában azt állította, hogy az F-35 hozzájárul a régió általános biztonságához és stabilitásához, és egyben az Egyesült Államok elkötelezettségét is megtestesíti az ország szövetségesei felé.

A csendes-óceáni Parancsnokság 13 fotót közzé is tett az akcióról, amelyekből párat lejjebb meg is lehet tekinteni.