Idén már bevethetik az USA legújabb vadászbombázóját
Az innovatív légi jármű vélhetően főleg anyahajókról fog nekivágni a küldetéseinek.

Hosszadalmas és gondokkal kísért fejlesztések után az F-35 Lightning II vadászgépek végre szolgálatba léphetnek.

Az amerikai tengerészgyalogság F-35B gépei (a rövid felszállású és függőleges leszállási változatok) 2018 tavaszán és nyarán a közép- és csendes-óceáni parancsnokság alá tartozó hajókról kezdik majd meg a misszióikat. Míg a 13. Tengeri Expedíciós Egység (13th Marine Expeditionary Unit) a közel-keleti események nyomon követésére kirendelt USS Essex anyahajó fedélzetéről vág majd neki a küldetéseknek, a 31. kötelék a USS Wasphoz kapcsolódik, mely utóbbi monstrum az észak-koreai partok felügyeletéért felelős.

Ha az F-35-ösöknek mindenképpen harcolniuk kell, a többcélú lopakodó repülő számos korszerű technológiai fejlesztését élesben is kipróbálhatja.

Az F-35B egyik legfontosabb eleme az okos STOVL (Short Take Off and Vertical Landing) rendszer. A rövid „nekifutást” és függőleges leszállást lehetővé tevő szisztéma a hagyományos repülőgépek számára túl szűk hajók és bázisok használatát is lehetővé teszi.

Alapjaiban megváltozott a pilótafülke is, a kabinba végre befészkelték magukat az óriási érintőképernyők is. Az új vadászgépekben emellett már a sisakban elhelyezett kijelzők veszik majd át a konvencionális, ablakokra kivetített HUD képernyő (head-up display) szerepét.

A repülők idővel a Harriertől a Hornetig számos katonai légi jármű helyét elfoglalhatják a hadseregben.

Az amerikai haditengerészet 420 F-35-tel kívánja gazdagítani a kötelékét.