Villámgyors felhő alapú szolgáltatások a partvidéken
Megújuló energiával működő, víz alatti adatközpontokkal tenné gördülékenyebbé a tengerek mellett élő emberek internethozzáférését a Microsoft.

A Microsoft bejelentette, hogy a tengeri energiaforrások úttörő szakértőivel közösen, a tengeralattjárók technológiájának hasznosításával víz alatti adatközpontok kifejlesztésébe kezdett. Mi több, a skóciai Orkney-szigetek mellett húzódó tengerfenéken az első prototípust már telepítette is a vállalat.

A Microsoft becslése szerint a világ népességének több mint fele kevesebb mint 120 mérföldre lakik a tengerparttól. Az ilyen területeken élő emberek számára a hozzájuk közel beüzemelt víz alatti adatközpontok a jelenleginél sokkal gördülékenyebb felhő alapú szolgáltatásokat és úgy általában gyorsabb internethozzáférést biztosíthatnának.

A nemrég lefektetett prototípus nagyjából 12 méter hosszú és 864 szervert tartalmaz.

A különböző árapályturbinák és hullámenergia-konverterek teszthelyszínéül szolgáló Európai Tengeri Energetikai Központ (European Marine Energy Centre, EMEC) közelében állt munkába a berendezés. Az adatközpont egyetlen vezetékkel csatlakozik az Orkney-szigetek energiahálózatához, és még teljes kapacitású működés mellett is kevesebb mint egynegyed megawatt energiára van szüksége.