Űrbányászképzés indul Coloradóban
A telhetetlen emberiség csak nem hagyja már kizsigeretlenül a Naprendszerben kóválygó kisbolygókat!

A Naprendszer bővelkedik aszteroidákban.

A NASA utolsó becslése szerint 781 454 hasonló, sziklás égitest kering a Nap körül. Közülük is több tízezer a Mars és a Jupiter között vándorol. A Földhöz hasonlóan az aszteroidák egy részét is majd szétvetik az ásványkincsek. Számos kisbolygó dúskál például az aranyban, az ezüstben, a kobaltban vagy a titánban.

Az összes aszteroida maradéktalan „kizsákmányolása” a NASA szerint fejenként nagyjából 100 milliárd dollárral (körülbelül 28 ezermilliárd forinttal) gazdagítaná az emberiséget.

Már számos magáncég, illetve kormány megkezdte a helyezkedést, hogy minél nagyobb profitot hasítson ki magának a kozmikus kőfejtésből.

Ezen a ponton jön képbe a Coloradói Bányásziskola (Colorado School of Mines) programja. Ahogy azt az intézmény a honlapján kifejti, a képzés célja, hogy a mai tudósokat, mérnököket, vállalkozókat, közgazdászokat és politikai döntéshozókat felkészítse az űrbányászatban rájuk szabott munkakörök betöltésére. A diákok több tudományos fokozat (pl. Master of Science degree) fémjelezte mélységig áshatják bele magukat az ismeretanyagba.

A távérzékelés, a geomechanika, a bányászat, a kohászat, a robotika és automatizálás, a fejlett gyártás, az elektrokémia, a napelemek és az atomenergia, és az erőforrásgazdálkodás témakörei/szakterülete szerves részét képezik a tananyagnak. Nem csoda, hiszen éppen ezen diszciplínák szinergiájának hatékonysága határozza majd meg az egyes űrbéli bányászmissziók jövedelmezőségének mértékét.