Űrállomásokat építenének az aszteroidákba
A kisbolygók felszínén uralkodó mikrogravitációs környezet megnehezítheti az égitestek kiszipolyozását.

Az aszteroidabányászat sokak képzeletét megmozgatja, számos tényező van azonban, amely az álom megvalósulását megnehezítheti. Ezek közül az egyik, hogy mikrogravitációban a fúrás valószínűleg igencsak fáradságos, mivel az égitest felszínére kifejtett erő csak eltaszítja az aszteroidától az erő forrását.

A New Scientist szerint éppen e probléma áthidalásának vágya vezette a Bécsi Egyetem munkatársait arra, hogy alternatív módszereket próbáljanak kitervelni a kisbolygók kizsigerelésére. Így született meg az ötlet, hogy a külszíni munkálatok helyett belülről kifelé haladva kellene megkezdeni a nyersanyag-kitermelést. Az elgondolás szerint mindehhez „csupán” egy űrállomást kellene felhúzni az aszteroida belsejében.

Optimális esetben a kisbolygó alapanyaga szilárd kőzet lenne, és percenként többször is megfordulna a forgástengelye körül. Mind erre azért volna szükség, hogy a centrifugális erő segítsen a belső felületen tartani a munkagépeket.


Egyelőre sok a megválaszolatlan kérdés.

Vajon egy belső üreg kialakítása után elég erős marad a kisbolygó szerkezete, hogy szét ne feszítse a centrifugális erő? Mennyi rá a garancia, hogy az ásatások miatt az égitest nem hagyja abba a pörgést? És főleg; ha már kívülről olyan nehéz belefúrni, vajon nem lenne ugyanannyira embert próbáló feladat az aszteroidában egy belső alagút kialakítása?

A kérdések létjogosultságát mit sem bizonyíthatja jobban, minthogy a tudomány és a tudományos fantasztikum közötti határvonal még Thomas Maindl, a kutatásban résztvevő egyik tudós szerint is kissé elmosódott a koncepcióban. A módszer elméleti csiszolgatására mindenesetre még lesz idő. Maindl megérzése alapján még minimum 20 év, amíg az űrbányászat mint tevékenység egyáltalán megkezdődhet.