3,6 billiárd forintos kincsesbánya a „szomszédban”
Ha a kalkulációk helyesek, az egyik Föld-közeli aszteroida vas-, nikkel- és kobaltkészletei a bolygónkéit is meghaladhatják. Egy új tanulmány szerint a kisbolygón folytatott ércbányászati tevékenység elindítása például kimondottan célszerű lehet.

A legújabb számítások szerint a Föld közelében csellengő egyik aszteroida nagyjából 11,65 ezermilliárd dollár, vagyis a jelenlegi árfolyamon megközelítőleg 3,6 billiárd (3 600 000 000 000 000) forint értékű fémet tartalmaz. Feltéve, hogy a kalkulációk helyesek, az 1986 DA-ra keresztelt égitest vas-, nikkel- és kobaltkészletei a bolygónkéit is meghaladhatják.

A szóban forgó és egy másik, 2016 ED85 kódnevű aszteroida összetételét elemző tanulmány a Planetary Science Journal nevű folyóirat hasábjain jelent meg.

Az értekezés szerint a két űrobjektum a jövőben „akár az aszteroidabányászat célpontja is lehet.”

A vizsgálatokat végző csapat a spektrumanalízis módszerét vette igénybe, hogy a kisbolygókban rejtőző nyersanyagok típusát és azok összes mennyiségét meghatározhassa. Ezzel a tudományos metódussal a teleszkópon megfigyelt, távoli csillagok és bolygók tulajdonságait akár az elektromágneses kibocsátásuk elemzésével is dekódolni lehet.

Az 1986 DA fantáziarajza (Forrás: Addy Graham/Arizonai Egyetem)

„Az analízisünk szerint mindkét Föld-közeli aszteroida (NEA) felületét 85 százalékban vashoz és nikkelhez hasonló fémek, 15 százalékban pedig szilikát anyagok – vagyis lényegében szikla – alkotják" – fogalmazott egy sajtóközleményben Juan Sanchez, a Planetary Science Institute munkatársa és a tanulmány vezető szerzője.

Sanchez és csapata úgy véli, hogy megállapításaik az aszteroidaöv legnagyobb kisbolygójának, a 16 Psychének kompozícióját illetően is nyomravezetőek lehetnek. A 16 Psyche jelenleg túl távol barangol a Földtől ahhoz, hogy az adottságait spektrumanalízissel fel lehessen deríteni. A kutatók mind ettől függetlenül jelenleg azt gyanítják, hogy az űrobjektum nagyjából 700 trillió dollárnyi, azaz több mint 216 trilliárd (216 000 000 000 000 000 000 000) forintnyi értékes fémet rejtegethet magában. Akármi is az igazság, a NASA egyik expedíciója a bizonytalanságokat hamarosan eloszlathatja. Az aktuális tervek szerint az űrhivatal jövőre fogja útnak ereszteni azt az űrszondát, amely a 16 Psychét 2026-tól immár „testközelből” is tanulmányozni fogja.