Az űrbányászat nem csak bolondos ötlet
A Naprendszerben suhanó kisbolygókban lappangó erőforrások kitermelése egyes piaci szereplők számára már határozott célkitűzés.

Az emberiség túlélésének kulcsa az lehet, ha a Földön még megmaradt kevéske erőforrás kibányászása helyett megkezdődne az aszteroidákban és a kisbolygókban lappangó kincsek kitermelése, írja a Discover Magazine. Tér éppenséggel lenne hozzá: egyes bolygókutatók szerint a Naprendszer a földinél milliárdszor nagyobb ipart is ki tudna szolgálni.

Az elmúlt évtizedben már fel is bukkant néhány cég, amelyek úttörők kívánnak lenni a földöntúli erőforrások begyűjtésében.

Ilyen például a Planetary Resources Inc., amely már dollártízmilliókat gyűjtött össze az aszteroidabányászati technológiák kifejlesztéséhez. A támogatások ellenére, érdekes módon éppen pénzügyi okokból a vállalatnak bizonytalan ideig el kellett halasztania első kisbolygó-kiszipolyozási kísérletét.


A Blue Origin és az Amazon milliárdos vezérigazgatója, Jeff Bezos szintén nem akar kimaradni a versenyből. „Véleményem szerint azért kell az űrbe mennünk, hogy a Földet megmentsük – nyilatkozta Bezos űrvállalkozása holdi leszállóegységének bemutatása alkalmával. – Alapvető hosszú távú probléma, hogy a Föld ki fog fogyni az energiaforrásokból.” – fűzte hozzá az üzletember.

Csupán öt év telt el mióta a kaliforniai székhelyű Made In Space a világon elsőként tudott egy objektumot zéró gravitációs környezetben additív gyártással előállítani. Ugyanez a cég 2018-ban egy nagyszabású szerződést kötött a NASA-val egy olyan additív gyártási eljárás kifejlesztésére, amellyel már űrrepülési minőségű fémekből (alumínium, titán) lehet kinyomtatni az egyes űrjárművek komponenseit.

A folyamatos és jelentős előrelépések ellenére szemlátomást hosszú idő még, mire a Naprendszerben megkezdődhet a kisbolygók „kizsigerelése”. Bár ki tudja? A kényszer nagy úr.