Rövidesen landolhatnak Japán roverjei egy kisbolygón
Ha sikeresen elérik az aszteroida talaját, nekivághatnak az égitest felfedezésének.

Ha minden jól megy, hamarosan egy Ryugura keresztelt kisbolygón landolhat a japán űrügynökség (JAXA) két roverje. A járműveket szállító, Hajabusza-2 nevű űrhajó az aszteroida közelében a kozmikus vándorokat már kiengedte magából.

A Hajabusza-2 még 2014 decemberében emelkedett fel a Földről. és remélhetőleg 2020-ban vissza is fog térni hozzá.

A szonda egyébként majd’ túlcsordul a különböző műszerektől és eszközöktől. Közéjük tartozik például egy erős ejektor is. Ez a szerkezet egy 0,5 grammos tantál lövedéket fog a kisbolygóba ereszteni, hogy az űrhajó a miatta fölcsapodó anyagot tanulmányozni tudja.

A JAXA a kb. 1,1 kilogrammos, nyolcszögletű rovereket tartalmazó, Minerva-II1 nevű konténert már leválasztotta a gépről. A Minerva a MIcro Nano Experimental Robot Vehicle for Asteroid (kb. Mikro Nano Kísérleti Robot Jármű Aszteroidákhoz) rövidítése.

A leküldött járművek teljesen különböznek a NASA robusztus, kerekes marsjáróitól. Az aszteroidák túl kicsik ahhoz, hogy gravitációjukkal az amerikai űrügynökség kozmikus kalandoraihoz hasonló szerkezeteket magukhoz tudják szorítani. A két japán roverben egyenként négy darab forgó eszközt lehet megtalálni. Ez utóbbiak generálnak nyomatékot a járművek mozgásához. A roverek 15 perces és 15 méter hosszú ugrásokkal közlekednek majd a kisbolygón.

Mindegyiken egy hő- és egy gyorsulásmérő, valamint két kamera is „befigyel”. Optikai és UV LED-jeik a porszemcsék kielemzéséhez biztosítják a megvilágítást.

Japán idő szerint elméletileg szombaton fog kiderülni, hogy a roverek elérték-e a Ryugu felszínét.