Krátert robbantott egy aszteroidába a Hajabusza-2
A Ryugu nevű kisbolygónak valószínűleg már kezd egy kicsit elege lenni az űrszondából.

Krátert robbantott a Földtől 180 millió mérföld (kb. 288 millió kilométer) távolságban suhanó, Ryugura keresztelt kisbolygóba a Japán Űrügynökség (JAXA). A Hajabusza-2 nevű űrszondával végrehajtott művelet eredményéről már meg is kapta az első fényképeket a hivatal. A képen a robbantás előtti és az azt követő állapotot lehet megtekinteni:

A kozmikus szerkezet 2018 júniusa óta alkalmatlankodik az aszteroida körül.

A Hajabusza-2 célja, hogy különböző típusú kőzetmintákat szerezzen be az égitestről, és hazahozza őket.

Amint az ismeretes, február 21-én egyszer már jelentősen közel merészkedett a Ryuguhoz, és bele is eresztett egy lövedéket, hogy beszerezzen valamennyit a felverődő anyagból. A Hajabusza-2 most megpróbál a bolygó mélyebben rejtőző rétegeiből is mintát venni – ezért viselkedett most egy kicsit még agresszívabban.

A szonda ugyanis április 4-én immár egy bombát dobott a Ryugura, de azért robbantás előtt még fedezékbe vonult, hogy meg ne sérüljön.

A cél egy, a bolygó évmilliárdok óta érintetlen belsejét is feltáró gödör létrehozása volt, hogy az itt megbújó anyagokat is meg lehessen vizsgálni. A Hajabusza-2 azóta már visszatért a tett helyszínére, és az operátorok most azt mérlegelik, hogy a feltárt rétegek kellően érdekesek-e ahhoz, hogy mintát vegyenek belőlük.