Japán vizet talált egy aszteroida kőzetmintájában
A felfedezés csak megerősíti azt a hipotézist, hogy a világóceán tetemes része egy kisbolygó becsapódása során keletkezett a Földön.

2010-ben sikeresen hazajuttatott némi kőzetmintát (1500 részecskét) egy kisbolygóról Japán Hajabusza (tehát nem a Hajabusza-2) nevű űrszondája.

Ugyan az Itokawa elnevezésű égitest száraznak és sivárnak tűnik, a begyűjtött minta egy piroxén nevű, vízben gazdag ásványt tartalmaz. Egy nanoléptékű másodlagos iontömeg-spektrométer (Nanoscale Secondary Ion Mass Spectrometer, avagy NanoSIMS) nevű eszköz segítette ehhez a felfedezéshez a kutatókat. Az anyag jelenléte csak megalapozottabbá teszi azt a teóriát, hogy a Földön megtalálható víz jelentős része aszteroidákon érkezett a bolygóra.


„Mindemiatt az ilyen aszteroidák a felfedezések kiemelt célpontjának számítanak – mondta egy Maitrayee Bose nevű kutató a CNN-nek. – Kötelességünk további mintavételi missziókat indítani, ha valóban behatóan akarjuk tanulmányozni a földöntúli objektumokat. A Hajabusza Itokawa-küldetése tovább mélyítette tudásunkat a Föld kialakulását segítő égitestek illékonyanyag-tartalmáról. Nem lenne meglepő, ha egy hasonló vízképzési mechanizmus a többi csillag körül megtalálható sziklás exobolygókon is gyakori lenne” – fogalmazott a tudós.

Ugyan a japán szakemberek felfedezése az első „kézzel fogható" bizonyíték arra, hogy víz lehet az aszteroidákon, a NASA OSIRIS-REx nevű szondája nemrég már megüzente, hogy a folyadék molekuláira lelt egy Rennura keresztelt kisbolygón.