Japán űrszondája sikeresen belelőtt egy aszteroidába
A lövedék becsapódása nyomán felvert porból vett minta hazaszállítva felbecsülhetetlen értékű információhoz juttathatja az emberiséget.

A Japán Űrügynökség tudósai jelenleg nagyon boldogok, mivel kiderült, hogy Hajabusza-2 nevű űrszondájuk sikeresen leszállt az egy kilométer széles, Ryugu nevű aszteroidára. Bár már ez a teljesítmény is győzelemnek tekinthető, minden jel arra utal, hogy a szerkezetnek az égitest anyagából is sikerült valamennyit kisajátítania, ami azt jelenti, hogy hamarosan a Naprendszer keletkezésének titkait őrző talajminták vehetik a Föld felé az irányt.

A Hajabusza-2 missziót a JAXA még 2014-ben a Hajabusza űrszondával kivitelezett küldetés utódjaként indította el. A Hajabusza jelenleg az egyetlen eszköz, amely mintát vett és hozott haza egy aszteroida anyagából.

A Hajabusza-2 tavaly júniusban állt keringési pályára a Ryugu körül, majd pedig a felszín kőzetének kielemzése céljából szeptemberben két rovert, illetve pár hétre rá egy  leszállóegységet is ráeresztett a kisbolygóra. Az igazság pillanata viszont most következett el, amikor a Hajabusza-2-nek fémlövedéket kellett bocsátania a Ryugu felszínébe, hogy a felverődött porból a mintavételi karjával valamennyit megkaparinthasson magának.

Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy ez sikerült.

A tudósok úgy vélik, hogy a Ryuguhoz hasonló, primitív kisbolygók a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta gyakorlatilag változatlanok maradtak. Ez azt jelenti, hogy a felületükről beszerzett minta atomi szintű analizálása az élet építőköveinek számító cukrok és aminosavak jelenlétét is kimutathatja. A Hajabusza-2 így közvetve az élet kialakulásával kapcsolatos számos információval megajándékozhat minket.

Az űrszonda 2019 végéig tartózkodik majd a Ryugu közelében, és előreláthatóan 2020 második felében fog leszállni a Földre Ausztráliában.