Tökéletes rendszer az áramfelügyeletre
Bemutatjuk a Murrelektronik innovatív 24-VDC áramfelügyeleti rendszerét, a Mico Prót, amely jelentősen hozzájárul a gépek és berendezések optimális rendelkezésre állásához. 

A kiváló minőségű áramellátást biztosító eszközökből és a Mico Pro áramfelügyeleti rendszerből álló Murrelektronik-rendszer jelentősen hozzájárul a gépek és berendezések optimális rendelkezésre állásához. A moduláris felépítés lehetővé teszi a rendszerek pontos összehangolását a konkrét alkalmazással – ez kedvező költség-teljesítmény arányt biztosít maximális helymegtakarítás mellett. A szabadalmaztatott kioldási eljárással a Murrelektronik gondoskodik a gépek legnagyobb fokú rendelkezésre állásáról. További előny a potenciálelosztás integrált koncepciója. Ez jelentősen csökkenti a kapcsolószekrény kábelezését.

Hibamentes biztosítás

A 2006-os piaci bevezetés óta az innovatív Mico áramfelügyeleti rendszert már milliónál is többször használták gépekben és berendezésekben. A korábban alkalmazott vezetékvédő kapcsolókkal ellentétben a Mico hosszú vezetékek esetén és a 24-VDC-tartományban szokásos kis vezetékátmérő mellett is megbízhatóan kiold. Így garantálja a terhelési áramkör hibamentes biztosítását a 24-VDC-tartományban.

A szabadalmaztatott kioldási eljárással az installáció minden csatornáján külön-külön felügyeli az áramterhelést. Az „amilyen későn csak lehet, amilyen korán szükséges” alapelv alapján a meghibásodott csatornákat célirányosan kapcsolja le. A hibaokokat, mint például az elhasználódott fogyasztó miatti túlterhelés vagy akár rövidzárlat, a diagnosztikafunkció segítségével gyorsan és pontosan lokalizálni lehet. Ha a hibát megszüntették, a lekapcsolt csatornát ismét felszabadítják. Természetesen nem kapcsol le a rendszer a „szándékos” és rendszerint rövid ideig tartó túlterheléskor, például a kapacitív fogyasztók indításakor. A Mico intelligens kapcsolószekrény-modullal a Murrelektronik gyors és célirányos hibakeresést tesz lehetővé – vége a hosszú állásidőknek, és biztosítja a megbízható folyamatokat a termelésben.

Mico Pro-állomás betápláló modullal

Testreszabott megoldás

A Murrelektronik annak érdekében fejlesztette ki a sikeres Mico-koncepciót, hogy megfeleljen az automatizálás növekvő, a modularitás és miniatürizálás irányába mutató követelményeinek. A Mico Próval a Murrelektronik egy moduláris megoldást kínál: a felhasználók az áramellátást biztosító rendszereket a legkisebb részletig összeválogathatják, ahogy arra az alkalmazásukhoz szükségük van. A széles kínálatban megtalálhatók az egy-, két- és négycsatornás változatok, amiket vagy fixen előre beállítottak, vagy rugalmasan beállíthatók az alkalmazáshoz. A későbbi bővítések is problémamentesen megoldhatók. Ha további csatornák biztosítására van szükség, egyszerűen be kell dugni egy további modult.

A Mico Pro-állomások megbízhatóságának garantálása érdekében a Murrelektronik minden folyamatlépésnél kifejezetten minőségtudatosan dolgozik. Már a fejlesztés során nagy hangsúlyt fektettek az első osztályú alkatrészek használatára. Például működés közben nem lép fel termikus stresszhatás. Ennek végeredménye a magas, több mint 2,4 millió órás MTBF-érték. A lelkiismeretesen elvégzett vizsgálati módszerek – több mint 1000 rövidzárlattal – biztosítják az alkatrészek harmonikus együttműködését, nehéz helyzetekben is. Mindez bizonyosságot nyújt a jelentősen hosszabb élettartam és a folyamatos rendelkezésre állás tekintetében.

Jelentős helymegtakarítás a kapcsolószekrényben

A Mico Pro-állomás pontosan annyi keskeny modulból áll, amennyire az alkalmazáshoz szükség van, így nem foglal feleslegesen helyet a kapcsolószekrényben. Kiegészítő opcióként speciálisan a rendszerhez fejlesztett tápegységek is integrálhatók a Mico Próba – ezek helyettesítik a betápmodult, és egy az egyben átveszik a feladatait (gyűjtő hibaüzenetek, 90 százalékos korai riasztás, vezérlőjel a távkarbantartáshoz). Az energiahatékony hálózati modulok párhuzamos üzemmódban akár 20 A-t is biztosítanak, és átkötésekkel rövid idő alatt intuitívan csatlakoztathatók.

Ezeken a „szerkezeti” intézkedéseken túl a Mico Pro a helytakarékosságra való tekintettel egy jóval nagyobb lehetőséget is kínál: a rendszer potenciálelosztó modulokat is tartalmaz, amelyekkel több fogyasztó „plusszal és mínusszal” (+24 V és föld) egyetlen felügyeleti csatornához csatlakoztatható. Ennek köszönhetően a kapcsolószekrényből kikerülnek a 0V-elosztók és a hozzájuk szükséges sorkapcsok, és rengeteg hely felszabadul. A fogyasztók kábellel közvetlenül össze vannak kötve minden csatornával, és egyszerűen hozzárendelhetők. Mindezzel az installációk egy része kikerül a kapcsolószekrényből, és kevesebbet kell kábelezni. Az eredmény: az összköltség csökken.

A jövő alkalmazásaihoz bebiztosítva

A Mico Pro használatával nem muszáj két tápegységet beépítenie több alkalmazásban. Az innovatív erősáramú (>10 A) modulokkal az áramellátást teljesen szelektíven át lehet tenni a főelosztó szekrényből egy alelosztó szekrénybe. Ez a szelektivitás garantálja, hogy csak azt a csatornát kapcsolja le a rendszer, amelyik zárlatos vagy túlterhelt. Az automatizálási koncepciókban egyre intenzívebb áramfelvételű fogyasztókat alkalmaznak. A Mico Pro ezeket is megbízhatóan biztosítja. IP67-terepen beépített interfészként jó választás az M12-Power (I-kódolt), mivel 16 A-ig terjedő igénybevételre van méretezve, és a PI (PROFIBUS & PROFINET International) standardként definiálta. Annak érdekében, hogy a villamosmérnökök könnyen összeállíthassák a moduláris rendszert, a Murrelektronik a micopro.murrelektronik.com weboldalon egy kényelmes online konfigurátort kínál.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend októberi lapszámában jelent meg.