2021. május 04. 17:40
A hálózati technika kiválasztása
Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy miként lehetséges a technológiát, a folyamatokat és költségeket összehangolni és optimalizálni az ipari hálózatokban.

Az emberek egyre gyakrabban használnak digitális csatornákat az egymás közötti kommunikációra. A messengerszolgáltatások rég leváltották a képeslapot, és a telefonbeszélgetések is egyre gyakrabban Zoomon vagy más platformon zajlanak. A Clubhouse-on újabban ezrek beszélgetnek egymással élőben és a világon mindenhonnan a legkülönbözőbb témákban. Természetesen az iparban is van hasonló tendencia. A gépek és rendszerek egyre többet kommunikálnak egymással, méghozzá digitális úton. Mondhatni, a hálózatok az adatáramok fő ütőerei.

Elkerülni a hálózatkiesést

A sikeres kommunikációhoz tehát egy ugyanolyan sikeres digitalizálás szükséges. Ennek a biztosítására lép be a képbe a hálózati technika. Az emberek közötti kommunikációban időnként előfordulhatnak félreértések, de az ipari kommunikációs hálózatokban a tévedéseknek sokkal drasztikusabb következményei vannak. Az üzemek előtt álló kihívás, hogy villámsebesen alkalmazkodjanak, a költségeket tartsák alacsonyan, és hozzák egy kalap alá az IoT bővítését és a termelés globalizálását. Ehhez a hálózati technikának is együtt kell működnie. A hálózatnak megbízhatónak és terhelhetőnek kell lennie. Ha ez nem teljesül, a következmények katasztrofálisak lehetnek. A Gartner tanácsadó cég egyik tanulmánya szerint a hálózatkiesések becslések alapján átlagosan 5600 amerikai dollár (több mint 4600 euró) költséget okoznak percenként. Ez óránként több mint 270 ezer eurónak felel meg.

Egyedi igényekre szabva

Ha tehát be szeretné bebiztosítani a hálózatát, és a lehető legjobban szeretné kihasználni, itt az ideje belemenni a részletekbe. A Murrelektroniknál úgy tartják: a megfelelő hálózati topológiát egyedi tényezők döntik el. Praktikus megoldást jelentenek a switchek. Ezek olyan intelligens infrastrukturális komponensek, amelyek kiolvassák a bemenő adatokat, és továbbítják a megfelelő címzett portjára. Ha valaki a switchek mellett dönt, akkor a választás pontosításakor még további választás előtt áll a „nem menedzselt” vagy „menedzselt” switchek közül. Ettől függően más lesz a switchek és a komponensek teljesítőképessége és így a hálózat teljesítménye is.
A nem menedzselt switchek az alapfunkciókat fedik le. Ők biztosítják a hálózati kapcsolatokon keresztül az Ethernet-eszközök egymás közötti kommunikációját, és közvetítőként további portokkal bővítik a hálózatot. Azonban nem kínálnak intelligens funkciókat, és nem tudják irányítani a hálózati forgalmat. Ehhez menedzselt switchekre van szükség, amelyek fontos feladatokat látnak el, például hibaelemzéseknél, hálózati diagnosztikánál vagy redundanciamechanizmusoknál. Optimalizálják az adatátvitelt, de ezáltal nő a konfigurációs ráfordítás és ezzel együtt az összköltség is. Ami mégis a menedzselt switchek mellett szól, az az, hogy nagyobb kontrollt biztosítanak a hálózaton, például a távoli eléréssel.

Széles eszköztár, egyetlen cél

Mert hiszen mit akarunk elérni? A vezetékezés legyen a lehető legrugalmasabb, és a telepítési megoldások legyenek kevésbé bonyolultak. Ezen túlmenően egyszerűen lehessen csatlakozni a hálózati elemző eszközökhöz vagy az integrált webszerverhez. Nincs ellenünkre az sem, ha a csatlakozási szint átkerül a terepre, és hely szabadul fel a kapcsolószekrényben.

Ha már a megtakarításról beszélünk: két vezetékből, amelyből az egyik adatokat továbbít, a másik áramot, a Power over Ethernet – röviden PoE – segítségével egy vezeték csinálható. Ezzel működnek például a PoE-kamerák vagy a PoE-panel-PC-k. Ennek az előfeltétele PoE-switchek beépítése, mint amilyen például a Murrelektronik TREE PoE-switche, melyek támogatják ezt az időtakarékos vezetékezési technológiát. A PoE hatalmas előnye, hogy nincs hozzá szükség speciális vezetékekre. A telepítéshez elegendő a nyolceres szabványos kábel RJ45-csatlakozókkal kombinálva. Az alkalmazástól függően kiválthatók velük tápegységek is.
Új alkalmazások megvalósíthatók olyan switchekkel, amelyek rendkívül kis méretűek. A kialakításuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak önjáró szállítórendszerekkel (AGV) való használatra, mivel a switcheket közvetlenül a falra kell felcsavarozni. De ugyanígy beépíthetők kis méretű és mélységű kapocsszekrényekbe és kapcsolószekrénybe is. A Murrelektroniknál különösen a nem menedzselt switchek Xenterra termékcsaládja aratott nagy sikert.

 

Nagyobb hatékonyság, nagyobb termelékenység

Egyszerű, gyors, hatékony, és maximális termelékenységet biztosít – ez az, amire a vállalatok törekednek. Ebben sokat segít, ha a hálózati struktúrák is a lehető leghatékonyabbak. Az ipari hálózatok nagy százalékban rendelkezésre állnak és gyorsan üzembe helyezhetők. A Xelity 10 TX switch gondoskodik a megbízható adatkommunikációról, ami decentrálisan és kapcsolószekrény nélkül működik. A decentrális adatmenedzsment, például az IIoT-hez, a Xelity termékcsalád 10 TX IP 67 switchével is megvalósítható. Ezzel a menedzselt switchcsel a hálózatok megbízhatóbbak lesznek a kiesésekkel szemben, és 10 port áll rendelkezésre egy nagyon kicsi, de robusztus IP67 fémházban.

A switchek megfelelő alkalmazásával tehát tökéletesíteni lehet az ipari hálózatot is. Ahogy az emberek közötti kommunikációban is, a siker itt is egyszerűen azon múlik, hogy sikerül-e az egyéni sajátosságokra odafigyelni, megállapítani, mire van szüksége a másiknak, és hálózatba kapcsolni a rendszerrel – képeslap nélkül.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend áprilisi lapszámában jelent meg.