hero
Digitálisan is olvasható a Gyártástrend áprilisi lapszáma
Áprilisi lapszámunk fókuszában a szinte észrevehetetlen, gyakorlatilag láthatatlan technológia, a kibervédelem áll. 

Az ipari digitalizáció, a folyamatautomatizálás, az ipar 4.0, az IoT és az IIoT ma már ismerősen csengő szavak mindannyiunk számára. Ahogy világszerte, úgy hazánkban is egyre elterjedtebben alkalmazzák azokat az eszközöket és megoldásokat, amelyek a felsorolt paradigmákhoz kötődnek, mégis kevés szó esik arról, hogyan tudjuk az így online csatornákhoz kapcsolt rendszereket megóvni a támadásoktól.

A kibervédelem ma már ugyanúgy szerves részét kell hogy képezze a vállalat informatikai rendszerének, ahogy a működést könnyítő folyamatok. Ebben pedig a szakértők, a felhasználók és a törvényalkotók is egy álláspontot képviselnek, nem csak akkor, amikor a felhasználói adatokról esik szó. A felhőalapú és a lokális szerverekre épített rendszerek biztonsága kulcsfontosságú, még akkor is, ha a megfelelő kibervédelmi technológia kiválasztása és telepítése extra költséget és munkabefektetést igényel. Abban azonban a szakértők is egyetértenek, hogy enélkül már a tervezést sem érdemes elkezdeni.

Áprilisi lapszámunk fókuszában tehát ez a szinte észrevehetetlen, gyakorlatilag láthatatlan technológia, a kibervédelem áll. Elsősorban annak gyakorlati megközelítését vettük górcső alá: hol, mikor és hogyan szükséges az alkalmazása, milyen rendszerekkel védhetők az ipari hálózatok a támadások ellen, és egyáltalán, milyen jellegű támadásoktól kellene tartanunk? A magazinban megszólaló iparági szakértők nemcsak elméleti, hanem a hétköznapokban is felhasználható tanácsokat osztanak meg az olvasókkal, amelyeket remekül kiegészítenek a felhasználói vélemények. Igyekeztünk körbejárni, hogy vélekednek most a kis- és középvállalatok az ipari digitalizációs eszközök, továbbá az IoT-rendszerek bevezetéséről, szükségességéről és az azokban rejlő lehetőségekről.

A magazint az alábbi linken töltheti le PDF formátumban.

Letölthető fájlok
Asset 4