Költségfalók a telepítési technikában
A villamos szerelésnél már a tervezés korai szakaszában megbújnak olyan költségfaló tényezők, amelyeket rendszerben gondolkodva és decentrális automatizálástechnikával ki lehet küszöbölni.

Sok évvel ezelőtt a gépgyártásban a villamos szerelés klasszikus szerepkiosztása dominált. A teljes vezérléstechnikát a kapcsolószekrényben helyezték el, és mindkét szintet – az érzékelőket és a működtető egységeket is – egy nagy sorkapocsszinten keresztül kötötték össze a tereppel. A sok különálló komponens miatt a rendszer meghibásodása gyakorinak bizonyult, így pénzzabáló és gépről gépre visszatérő szerelési és karbantartási munkákat igényelt. Például a standard dugós csatlakozások ritkák voltak, ha voltak egyáltalán, és nagy ráfordítással kellett őket manuálisan méretre szabni.

Spórolja meg költségei 30 százalékát rendszertechnikával

A technológia fejlődésével párhuzamosan néhány éve már külön elhelyezett sorkapocsdobozokkal osztották el az áramot és az adatokat a gépi periférián. A klasszikus párhuzamos vezetékezés ezzel rövid úton kikerült a kapcsolószekrényből a terepre. Bár a ráfordítandó szerelési munka kicsit kedvezőbb lett, a plusz kapocsszintek miatt a hibaforrások lehetősége is megnőtt. Az áttekinthetetlen és időrabló hibakereséstől eltekintve (rövidzárlatok vagy túlterhelés esetén) gyakran merült fel vezetékezési hiba a kapcsolószekrény és a periféria között. A következmény: hosszú állásidők és termeléskiesés.

Jelenleg általános megoldás, hogy az IO-szintet már közvetlenül a folyamat szomszédságában helyezik el, közel az érzékelőkhöz és a működtető egységekhez. Ennek köszönhetően jelentősen csökkent például a kapcsolószekrény mérete. A dugós rendszerelemek és a változó kábelhosszúságú fröccsöntött, bevizsgált, szerelhető csatlakozók biztosítják az előnyöket, amelyek IP67-szigeteltek és rezgésállók. A villamos szerelés bonyolultsága csökken, és jelentősen kevesebb időt vesz igénybe. Nem merülnek fel vezetékezési hibák, ezzel összességében is idő és idegeskedés takarítható meg az üzembe helyezéskor.

A történeti áttekintés után nézzük meg, milyen újdonságok várhatók a jövő csúcstechnológiájában. Tulajdonképpen mindegy, milyen messzire tekintünk előre a jövőbe: a rendszerszemléletű megközelítés és a célirányosan alkalmazott telepítési technika nélkül nem lehet többé jelentős költségmegtakarításokat elérni. A Murrelektronik méretre szabott koncepcióival együtt akár 30 százalékos összköltségcsökkentés is elérhető, köszönhetően az innovatív diagnosztikai funkcióknak és a rugalmasan méretezhető rendszerkomponenseknek.

Esettanulmány: a telepítés kérdései

Egy vállalati költségviselő csapatnak a telepítés során sok mindenre kell gondolnia a beszerzéstől a villanyszerelésen át a használatbavételig. Ha teljes rendszerben gondolkodnak, a célirányosan alkalmazott telepítési technika nagyban hozzájárul a gépek elektromos csatlakoztatásával járó összköltségek csökkentéséhez. A költségviselő csapat egy telepítés során általában az alábbi kérdésekkel szembesül:

  • A projekt megvalósítása racionalizálható összedugható IP67 terepi telepítéssel a több ráfordítást igénylő sorkapocsdobozok helyett?
  • A standardizált és előkonfekcionált komponenseket biztosító kevesebb szállító összehangolt rendszermegoldást tesz lehetővé?
  • A PLC IO-modulok kiválthatók decentrális IO-terepibusz-modulokkal?
  • Elkerülhetők az áttekinthetetlen kábelkötegek és elosztódobozos kábelcsatornák az érintkezők és működtető egységek közvetlen közelében?
  • Dugós, fröccsöntött tömített kábelcsatlakozásokat terveztek be a sorkapcsokkal csatlakoztatott egyes vezetékek helyett, aminek köszönhetően gyorsabban és hibamentesen történhet meg a szerelés, szerviz és karbantartás?
  • Milyen következményei vannak egy egyszerűen értelmezhető diagnosztikai koncepciónak a gépek üzembentartói számára a gépek rendelkezésre állásának növelése szempontjából?

A hálózatfejlesztés mint kulcstechnológia

A Murrelektronik minden vevő számára megnyugtató válaszokkal és ötletes megoldásokkal készül. A gépek és rendszerek telepítési technikája sokféle megoldási utat kínál. A méretre szabott hatékony telepítési technika a dolgok rendszerben való szemlélésével hatalmas megtakarítási potenciált rejt, amit döntéstámogató szolgáltatásként kínálnak. Ezek olyan megközelítések, amelyek a különböző mechatronikában is érintett mérnökök és szakemberek feladatkörébe esnek, de az ügyvezetés és az igazgatóság számára is megmutatják, hogyan lehet elkerülni a költségcsapdákat.

A rendszerben való gondolkodás a Murrelektronik nézőpontjából szemlélve további kiaknázatlan lehetőségeket és potenciálokat hordoz magában. Gyakran az egyszerűbb telepítési technikát és okosabb diagnosztikai funkciót javasolva lehet költségmegtakarítást elérni. Ezek felismerése a vevővel együtt növeli a gépek rendelkezésre állását. Érdemes a Murrelektronik specialistájának támogatásával elsajátítani a rendszerszemléletet, majd ezt követően egy területen kipróbálni, ahol a megígért 30 százalékos költségmegtakarítás kimutathatóan elérhető. Így a vállalatoknak mindenképpen nyereséget jelent az a tudás, amellyel megkérdőjelezhető a megszokott telepítési technika, illetve az üzembe helyezés megoldásai. Így a jövőben már saját hatáskörben tudják fejleszteni a következő projekteket.

Cikkünk eredetileg a Gyártástrend októberi lapszámában jelent meg.